Sirijska vlada spremna za mirovne pregovore s oporbom

Sirijska vlada spremna za mirovne pregovore s oporbom

Foto: Hina

SIRIJSKA vlada rekla je da je spremna za daljnje mirovne pregovore s oporbom i da se zauzima za političko rješenje petogodišnjeg rata.

"Sirija je spremna nastaviti međusirijski dijalog bez postavljanja ikakvih uvjeta ... i bez stranog upletanja, a uz podršku Ujedinjenih naroda", navela je državna agencija SANA izjavu dužnosnika ministarstva vanjskih poslova.

UN se nada nastavku novog kruga međusirijskih pregovora u kolovozu u Ženevi, rekao je UN-ov predstavnik za Siriju  Staffan de Mistura ovaj tjedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijašnji krug pregovora  propao je i borbe su eskalirale, posebno oko Alepa, gdje su vladine snage nedavno presjekle jedini smjer do područja pod pobunjeničkim nadzorom u podijeljenome gradu.

Ujedinjeni narodi i Rusija, koji podupiru suprotstavljene  strane u tom sukobu međuvremenu su raspravljali  o američkom prijedlogu za čvršću vojnu i obavještajnu suradnju u Siriji u borbi protiv ekstremističkih skupina.

Američki državni tajnik John Kerry rekao je ovaj mjesec da su Washington i saveznica Damaska Moskva postigli suglasje u pogledu koraka potrebnih da se obnovi sirijski mirovni proces.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara