Sirijski i iranski predsjednici likuju nad ishodom rata u Libanonu

BEZ OBZIRA koliko se izraelski vojni dužnosnici razbacivali statistikama, većina promatrača drži da je UN-ovom rezolucijom postignuto primirje između Izraela i libanonskog Hezbollaha itekako može protumačiti drukčije nego kao jedan od najozbiljnijih vojnih, političkih i diplomatskih poraza židovske države.

Takva tumačenja su savršeno sjela državama koje su Izrael i SAD optuživale da su glavni pomagači Hezbollaha - Iranu i Siriji. Danas su se čelnici obje države javno osvrnuli na prethodne događaje u Libanonu i izrazili veliko zadovoljstvo njegovim rezultatima.

Iranski predsjednik Mohamed Ahmadinedžad tako je na zboru u gradu Ardebilu primirje nazvao "slavnom pobjedom" Hezbollaha te rekao kako rat pokazuje da će "svaka nacija koja se oslanja na Boga i bori za svoja prava pobijediti".

40-godišnji Bashar al-Asad, sin i nasljednik dugogodišnjeg sirijskog predsjednika Hafeza al-Asada, je pak iskoristio priliku da rezultat izraelsko-libanonskog sukoba opiše kao veliki poraz američke vanjske politike, odnosno krah planova o stvaranju tzv. "demokratskog Bliskog Istoka".

"Nakon šest posljednjih godina jasno je da mira na Bliskom Istoku nema niti će ga biti u bliskoj budućnosti", rekao je Asad, aludirajući na šest godina od dolaska Georgea W. Busha na vlast. "Tzv. "Novi Bliski Istok" temeljen na pokoravanju, ponižavanju i poricanju prava i identiteta, se pretvorio u iluziju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Asad je Izraelu poručio da se nalazi na "povijesnoj prekretnici" i da mora odlučiti želi li vratiti teritorije okupirane 1967. godine ili čekati da nova arapska generacija na svoj način riješi taj problem. Asad je time aludirao na Golansku visoravan, koju je Sirija izgubila u šestodnevnom ratu 1967. godine, kada je njegov otac služio kao sirijski ministar obrane.

Asadov govor su žestoko kritizirali zapadni diplomati, uključujući njemačkog ministra obrane, držeći ga "odlaskom u suprotnom pravcu od konstruktivnog rješenja problema".

Izraelski ministar obrane Amir Peretz je pak natuknuo da će njegova država nastojati "stvoriti uvjete" za pregovore sa Sirijom.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara