Siromaštvo Roma ključni problem istočne Europe

TRANZICIJSKE zemlje središnje i istočne Europe moraju se boriti protiv sve većeg siromaštva Roma kao jednog od svojih najvećih problema na putu u Europsku uniju, navodi se u izvješću Svjetske banke objavljenog u utorak u Washingtonu.

U izvješću "Romi u Europi koja se širi: Prekidanje kruga siromaštva" govori se o siromaštvu kao najvećem problemu s kojim se suočava najveća i najbrže rastuća europska manjina koja sada broji između 7 i 9 milijuna ljudi, a 6 milijuna nalazi se u tranzicijskim zemljama.

"Složeni krug siromaštva Roma jedno je od najvažnijih preostalih pitanja na dnevnom redu zemalja središnje i istočne Europe dok se pripremaju za članstvo u EU", rekao je predsjednik Svjetske banke James Wolfensohn.

Izvješće je pripremljeno za konferenciju o Romima kao izazovu za europsku budućnost koja se 30. lipnja i 1. srpnja održava u Budimpešti pod pokroviteljstvom Svjetske banke, Instituta za otvoreno društvo Georga Sorosa i Europske komisije. Sudjelovat će nekoliko premijera zemalja koje se uključuju u EU, predstavnici Roma i međunarodnih organizacija.

"Ova konferencija mogla bi označiti preokret za Rome", dodao je Wolfensohn. "Oni koji sudjeluju pokazuju novu svijest da pitanje Roma ne bi trebalo promatrati u okviru ljudskih prava i diskriminacije, već i kao temeljno gospodarsko i društveno pitanje. Europa ne smije ostaviti Rome iza sebe."

Izvješće Svjetske banke obuhvaća stanje u Bugarskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj, a primjeri su uzimani i iz Češke, Makedonije, Srbije i Crne Gore i Španjolske.

Prema nalazima istraživanja, siromaštvo Roma je iznimno visoko čak i u bolje stojećim zemljama koje se uključuju u EU. Romi su i do deset puta siromašniji od neromskog stanovništva. Skoro 80 posto Roma u Bugarskoj i Rumunjskoj živi od manje od 4,30 dolara dnevno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Romi žive na različitim mjestima od gradova i sela, odvojenih područja u predgrađima gradova, do raštrkanih naselja nekoliko kilometara od najbližega grada", rekla je Dena Ringold, glavni autor izvješća. "Tako nema jednog rješenja za sve kako bi se poboljšali njihovi uvjeti života".

Ključni čimbenik siromaštva Roma u tranzicijskim zemljama je nezaposlenost. U Mađarskoj zaposlenost Roma je s 80 posto u 70-tim pala na 26 posto početkom 90-tih. U Slovačkoj, kaže izvješće, nezaposlenost Roma od 100 posto je obična stvar.

"Romi su među najvećim gubitnicima tranzicije prema tržišnoj ekonomiji, često prvi otpuštani, a onda među onima kojima se stalno blokira ponovno zapošljavanje", rekao je Wolfensohn.

Drugi veliki problem je neobrazovanost Roma od kojih većina ne ide dalje od osnovne škole. U Bugarskoj 89 posto Roma ima samo osnovnu školu ili manje, u usporedbi sa samo 33 posto neromskog stanovništva. Manje od 1 posto Roma ima više obrazovanje.

Izvješće poziva na suradnju između vlada, Roma, međunarodnih organizacija, nevladinih organizacija i zajednica kako bi se osigurala politika uključivanja Roma i borba protiv siromaštva.

Među nizom projekata za rješavanje problema Roma izvješće spominje kao uspješne uključivanje Roma kao pomoćnika nastavnika ili zdravstvenih radnika za posredovanje između Roma i pojedinih uslužnih službi, obrazovne programe priprema za školu i socijalne fondove i donacije koje podupiru poduzetništvo među Romima.

(Hina) sl rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara