Sisačko područje čeka vodeni val, u Karlovcu proglašene redovite mjere obrane od poplave

Sisačko područje čeka vodeni val, u Karlovcu proglašene redovite mjere obrane od poplave

Foto: FAH

VODOSTAJI svih rijeka na sisačkom području u laganom su porastu. Očekuje se da će Kupa u Farkašiću večeras dosegnuti svoj maksimum od oko 9  metara. No to je ipak 90-ak centimetara niži vodostaj od maksimalno zabilježenog u veljači 2014., javlja HRT.

Uz državnu cestu D36 u Letovaniću od posljednjih visokih vodostaja Kupe u listopadu prošle godine nisu uklonjene tzv. boks-barijere, a i Obedski kanal je zatvoren velikim vrećama s pijeskom pa nekih novih, većih intervencija Hrvatskih voda ne bi trebalo biti.

Usto, prazno je i Lonjsko i odransko retencijsko polje te mogu primiti veliku količinu vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zbog oborinskih voda, ali i izlijevanja kanala i potoka na području županije, zatvoreno je nekoliko cesta pa se prometuje obilaznim pravcima. I ovaj put problema bi jedino mogli imati stanovnici nebranjenog područja uz rijeku Kupu na području općine Lekenik, posebice vikend-naselja u Žažini. Njima prijeti sedma poplava u manje od dvije godine.

Za Kupu u Karlovcu proglašene su redovite mjere obrane od poplave

Za rijeku Kupu u Karlovcu proglašene su redovite mjere obrane od poplave. Ubrzano topljenje snijega i jučerašnje obilne oborine u gorskim krajevima podignuli su vodostaje svih karlovačkih rijeka. Zasad nema opasnosti od poplava.

Unatoč tomu iz stožera za zaštitu i spašavanje javljaju da je na područje Pokupske doline te na kritična mjesta uz rijeku Koranu stiglo oko 4 i pol tisuće vreća s pijeskom, a zatvaraju se i otvori na takozvanom drežničkom zidu. U Hrvatskim vodama prognoziraju da će Kupa i Korana rasti do najviše 7 i pol metara.

Do vodostaja 740 u Karlovcu ponajprije dolaze u opasnost prometnice i neki objekti koji su izgrađeni na nižim lokacijama. Što se tiče obiteljskih kuća upravo smo saznali iz gradske uprave da nemaju informacija da bi neka od kuća bila ugrožena, kaže Biljana Željeznjak voditeljica ispostave Hrvatskih voda u Karlovcu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara