Sisak: Obavljena rekonstrukcija mjesta ubojstva Ljubice Solar, ubijene 1991.

ISTRAŽNI sudac Županijskog suda u Sisku Željko Mlinarić danas je obavio rekonstrukciju mjesta ubojstva 19godišnje Ljubice Solar, ubijene 17. rujna 1991. u Sisku.

Rekonstrukcija je obavljena u stanu na drugom katu stambene zgrade u Ulici Oktavijana Augusta 10 u Sisku u kojemu je Ljubica Solar ubijena te večeri u 23,30 sati rasprskavajućim metkom, kroz prozor.

Rekonstrukcija mjesta ubojstva provedena je po nalogu predsjednika Županijskog suda u Sisku Danka Kovača, koji je dosad provodio određene istražne radnje u tom slučaju. Uz istražnog suca Mlinarića, nazočni su bili predstavnici Županijskog državnog odvjetništva u Sisku, kriminalistički stručnjaci Policijske uprave sisačko-moslavačke i sudski vještak patolog dr. Stevo Kovačević.

´Cilj je rekonstrukcije utvrditi smjer pucanja, odnosno kretanja rasprskavajućeg metka kojim je, prema dosadašnjim spoznajama policije i istrage, kroz prozor stana ubijena Ljubica Solar i time otkloniti neke sumnje i priče koje su najvjerojatnije posljedica neinformiranosti javnosti´, izjavio je okupljenim novinarima sudac Mlinarić.

´Onima koji su profesionalno gledali predmet Solar, sve je jasno´, rekao je Mlinarić.

Nakon današnje rekonstrukcije vještaci će dati svoj nalaz i mišljenje, a o predsjedniku Županijskog suda u Sisku Danku Kovaču ovisit će, po riječima istražnog suca Mlinarića, daljnje mjere u tom istražnom postupku.

Danas je na mjestu rekonstrukcije bio i otac ubijene Jovo Solar. On je izrazio nezadovoljstvo što slučaj ubojstva njegove kćeri nije riješen u proteklih više od 11 godina. ´Očekujemo da istražna tijela budu učinkovita, da otkriju tko je ubio našu Ljubicu i da ubojica bude uhićen i kažnjen´, izjavio je Solar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubica Solar, po zanimanju kozmetičarka, ubijena je u stanu svoga zaručnika Duška Malovića, časnika Kontraobavještajne službe (KOS) JNA u raketnoj bazi u Žažini kod Siska.

U očevidu koji su na mjestu zločina 19. rujna 1991. obavili kriminalistički tehničari Policijske uprave u Sisku, utvrđeno je da je ubijena jednim hicem, rasprskavajućim metkom kroz prozor toga stana, koji je okrenut ´Kazalištu 21´ i tržnici.

Predstavnici obitelji u novinama su tvrdili da je pucano iz obližnje Policijske postaje.

Zgrada sisačke Policijska postaje nalazi se petstotinjak metara dalje, u Tomislavovoj ulici, ali ne gleda prema tom stanu, a između njih je više visokih zgrada.

U sisačkim policijskim krugovima proteklih godina spominjana je mogućnost da je Ljubicu Solar ubio njezin zaručnik Duško Malović, kako bi kao obavještajni časnik JNA sakrio svoje tragove i pobjegao iz Siska.

U vrijeme ubojstva Ljubice Solar u Sisku su bili na snazi policijski sat, uzbuna i mjere zamračenja zbog topničkih i zračnih napada na Sisak i okolicu. Dan prije, 16. rujna 1991., izveden je do tada najjači napad na Petrinju i masakr nad zarobljenim hrvatskim braniteljima i ubijen je snajperskim hicem zamjenik zapovjednika sisačkog 57. samostalnog bataljuna Zbora narodne garde Marijan Celjak.

Malović je, prema spoznajama koje je danas iznio Jovo Solar, ubijen prije dvije godine u Beogradu u okolnostima koje Solaru nisu poznate.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara