Sisak proslavio dan grada i blagdan svoga zaštitnika svetoga kvirina

SISAK je danas svečanom sjednicom Gradskog vijeća, misom te nizom drugih svečanosti proslavio Dan grada i blagdan gradskog zaštitnika biskupa Svetog Kvirina.

Gradonačelnik Dinko Pintarić podsjetio je da Sisak ove godine obilježava 17. stoljeća kršćanstva, te jubilarni 10. puta slavi Dan grada i blagdan Svetog Kvirina u čast sisačkog biskupa Svetog Kvirina koji je na čelu Sisačke biskupije bio od 284. do 303. godine.

U vrijeme progona kršćana od strane rimskog cara Dioklecijana, po nalogu namjenika Maksima, Sveti Kvirin je bio uhićen i mučen, tijelo mu je s mlinskim kamenom oko vrata bačeno u Savu, a pokopan je u gradu Szombathelyju u Mađarskoj.

"Sisak je grad koji pamti više od dvije tisuće godina postojanja, više od 1700 godina stanovnici ovog grada i kraja ostaju vjerni kršćanstvu", rekao je Pintarić.

Napomenuo je da Sisak s pravom može biti ponosan na svako razdoblje svoje više od 2000 godina duge povijesti: na keltsku Segesticu, rimsku Sisciju, posavskog kneza Ljudevita Posavskog, pobjedu nad Tucima kod sisačkog Starog grada, osnutak Prvog partizanskog odreda u Europi II. svjetskom ratu i Domovinski rat za suverenu i slobodnu domovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ustvrdio je da sadašnja Gradska uprava, unatoč brojnim teškoćama, čini goleme napore da se unaprijed kvaliteta života u gradu, da Sisak postane i ostane grad u kojem će ljudi željeti živjeti. Podsjetio je na brojne objekte komunalne i društvene infrastrukture koji se grade, ili se planiraju graditi. Pintarić je dodao da je prošla godina protekla u znaku ulaganja u komunalnu i obrtničku zonu, koje će, uz inozemne investicije, pridonijeti daljnjem razvoju grada.

Na sjednici su dodijeljene nagrade za životno djelo grada Siska, čiji su ovogodišnji dobitnici upravitelj sisačke župe Svetog križa i dekan Sisačkog dekanata Alojzije Petranović te, posthumno, general Janko Bobetko.

Godišnju gradsku nagradu dobio je Vokalno-instrumentalni ansambl "Kolapjani".

Sjednici su bili nazočni ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović, izaslanstvo gradova prijatelja Heidenheima i Remchingena iz Njemačke, Szombathelyja iz Mađarske i Gabrova iz Bugarske.

(Hina) malj ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara