sisak:sindikati željezare ogorčeni što vlada nije danas donijela odluku o privatizaciji

´Koordinacija sindikata za opstojnost Željezare Sisak ogorčena je današnjom odlukom hrvatske Vlade o odgodi potvrde ugovora o prodaji Željezare Sisak ruskom 'Mečelju' do iduće Vladine sjednice´, izjavio je popodne predstavnik Koordinacije, glavni povjerenik Podružnice Sindikata metalaca Hrvatske Mato Somić.

Na današnjoj sjednici Vlade ministar gospodarstva Ljubo Jurčić je rekao da je bankovno jamstvo, koje je za sisačku Željezaru izdao ruski Mečelj, za Vladu prihvatljivo jer je naplativo, te da će Vlada na idućoj sjednici donijeti odluku vezanu za privatizaciju Željezare.

Čelnici sindikata koji djeluju u Željezari sazvali su za sutra u 9 sati sjednicu sindikalne Koordinacije za opstojnost na kojoj će razmotriti najnoviju situaciju i donijeti odluke o daljnjim sindikalnim akcijama.

´Iznenađeni smo i ogorčeni Vladinom odlukom jer je ´Mečelj´ ispunio sve obaveze koje su dogovorene na sastanku željezarine sindikalne Koordinacije s ministrom gospodarstva Ljubom Jurčićem u Sisku 4. ožujka, a sinoć je ministar Jurčić na sjednici Povjerenstva za Željezaru Sisak u Vladinom uredu za socijalno partnerstvo u Zagrebu rekao je da je 95 posto siguran da će potvrda ugovora ići na današnju sjednicu Vlade, te da još samo čeka jednu tehničku informaciju´, rekao je Somić za Hinu.

´Zašto odluka nije donesena ako je ´Mečelj´ ispunio sve obaveze´, javno je u ime Koordinacije upitao Somić.

Izjavio je ´da je ogorčen igrom živaca i prepucavanja u kojima su žrtve radnici Željezare i njihove obitelji´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ogorčenje današnjom Vladinom odlukom o prolongiranju potvrđivanja ugovora s ´Mečeljom´, u izjavi za Hinu, izrazio je i drugi predstavnika Koordinacije, glavni povjerenik željezarine Podružnice HUS-ovog Hrvatskog sindikata metalaca Ivica Kenda.

´Pitam Vladu tko će snositi troškove stajanja Željezare još tjedan dana, tko će radnicima isplatiti plaće za to razdoblje, tko će biti odgovoran za štete što proizvodnja u Čeličani nije pokrenuta iako je sve bilo spremno za to´, upitao je Kenda.

Napomenuo je ´da nakon obznanjivanja Vladine odluke o odgodi potvrđivanja ugovora s ´Mečeljom´, Koordinaciju zovu brojni ogorčeni radnici i traže da se ponovno izađe na ulice´.

Somić i Kenda kažu da dio radnika predlaže i ponovni izlazak na cestu i novi prosvjed radnika.

´Vjerujem da ćemo do sutrašnje sjednice dobiti više informacija o razlozima Vladine odluke i donijet ćemo najbolju odluku za opstojnost Željezare´, rekao je Kenda.

Podsjetio je na zaključak Koordinacije ´da više neće dopustiti manipulacije od bilo koga i da će se suprotstaviti svima koji pokušavaju manipulirati radnicima´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara