Sj. Koreja: Japan, SAD i J. Koreja odbijaju kineski prijedlog

DIREKTOR Odjela za Aziju pri ministarstvu vanjskih poslova Mitoji Yabunaka otputovao je u četvrtak u Washington na razgovore o sjevernokorejskoj nuklearnoj krizi, dok istodobno japanski tisak javlja da su Tokio, Washington i Seul odbili kineski prijedlog o jamstvima sigurnosti za Sjevernu Koreju..

Yabunaka bi trebao razgovarati sa zamjenikom južnokorejskog ministra vanjskih poslova Lee Soo Hyuckom i zamjenikom američkog državnog tajnika zaduženog za Pacifik i istočnu Aziju Jamesom Kellyem.

Trojica saveznika trebala bi pripremiti drugi krug multilateralnih pregovora čiji je cilj rješenje problema sjevernokorejskog nuklearnog programa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od glavnih tema tripartitnog sastanaka u Washingtonu trebao bi biti američki prijedlog o sigurnosnim jamstvima Sjevernoj Koreji u zamjenu za prekid razvoja nuklearnog programa te zemlje, izvijestio je japanski tisak.

U prvome krugu pregovora, održanom u kolovozu, sudjelovali su predstavnici šest zemalja - Sjeverne i Južne Koreje, Kine, SAD-a, Japana i Rusije. Drugi okrugli stol čije je održavanje najavljivano za polovicu prosinca u Pekingu, mogao bi biti odgođen do početka 2004.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara