SJ. KOREJA NAVODNO IMA SKRIVENO NUKLEARNO POSTROJENJE

Sjeverna Koreja je izgradila novo skriveno postrojenje za proizvdonju plutonija za nuklearno oružje što još više komplicira nuklearni spor s ovom zemljom, piše u nedjelju The New York Times.

List piše, pozivajući se na visokog dužnosnika američke vlade, da su dokazi o novom postrojenju "vrlo zabrinjavajući, ali još ne uvjerljivi".

Otkriće novoga postojenja dolazi samo nekoliko dana nakon što su sjevernokorejski diplomati rekli američkim da je Sjeverna Koreja dovršila preradu 8.000 šipki iskorištenog nuklearnog goriva u plutonij od kojeg se može proizvesti otprilike šest atomskih bombi.

Amerikanci su posumnjali da postoji drugo tajno postrojenje nakon što su senzori na granici sa Sjevernom Korejom utvrdili povećanu emisiju kriptona 85, plina koji se javlja u procesu prerade upotrijebljenog nuklearnog goriva u plutonij. Analiza je isključila da plin dolazi iz poznatog nuklearnog postrojenja u Yongbyonu, iz čega je zaključeno da mora postojati drugo, vjerojatno skriveno u planinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Drugo, skriveno postrojenje zapravo bi moglo biti treće, jer su Sjevernokorejci priznali ranije da su izgradili još jedno tajno postrojenje s namjerom da proizvode uran, također gorivo za atomsku bombu.

The New York Times ocjenjuje kako, u slučaju da Sjeverna Koreja stvarno ima i drugo postrojenje za proizvodnju plutonija, predsjednik George W. Bush više ne bi imao ni mogućnost pribjegavanju vojnom udaru, što je bivši predsjednik Bill Clinton razmatrao kao opciju 1994.

Mada se predsjednik Bush zaklinje da neće trpjeti nuklearno oružje u Sjevernoj Koreji, eventualno postojanje tajnih nuklearnih postrojenja komplicira svaki pokušaj preventivnog vojnog udara budući ne bi bilo izvjesno da su nađena sva važna postrojenja, zaključuje The New York Times.

(Hina) sl rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara