Sj. Koreja spremna na pregovore unatoč američkim kritikama

SJEVERNA KOREJA objavila je u nedjelju da je i dalje spremna na šesterostrane pregovore o krizi oko njezina nuklearnog programa, no da neće pregovarati s američkim izaslanikom Johnom Boltonom nakon njegovih oštrih kritika Pjongjanga i njegova čelnika.

Bolton je početkom tjedna kazao da je život u Sjevernoj Koreji poput "paklene noćne more" te da njezin vođa Kim Jong-il živi poput kralja dok stotine tisuća ljudi žive u zatvoreničkim logorima a milijuni u siromaštvu.

Analitičari smatraju da je odluka Pjongjanga da, unatoč američkim kritikama, ne odustane od šesterostranih pregovora dokaz da mu ne preostaje mnogo opcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ako do šesterostranih pregovora ne dođe, tada preostaje samo još strože američke stajalište i Vijeće sigurnosti UN-a", ocijenio je jedan južnokorejski stručnjak.

Sjeverna Koreja u subotu je objavila da bi pokušaji prebacivanja krize na VS UN-a ugrozili pregovore i doveli do rata.

Osim Sjeverne Koreje i SAD-a, na pregovorima će sudjelovati i Kina, Japan, Rusija i Južna Koreja.

U međuvremenu, japanski tisak objavio je u nedjelju da Sjedinjene Države i Japan razmatraju osnivanje multinacionalne ekipe inspektora za nuklearna postrojenja kako bi osigurali da Sjeverna Koreja u potpunosti odustane od svojeg nuklearnog programa.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara