Sjećanja na akademika Krešimira Balenovića

PROFESOR Krešimir Balenović bio je sa mnom i drugim kolegama angažiran u osnivanju zagrebačkoga Prirodoslovnomatematičkoga fakulteta (PMF), a kad mi je bilo povjereno osnivanje Instituta ´Ruđer Bošković´ bio je prvi pročelnik odjela za kemiju, izjavio je u povodu Balenovićeve smrti akademik Ivan Supek.

´Svakako sam želio da se naš rad proširi i na osnivanje odjela za biokemiju pa sam u taj dio uključio četvoricu kemičara, koji su bili đaci nobelovca Preloga´, istaknuo je Supek, dodavši kako su, uz Balenovića, to bili Sajfert iz Plive, te jedan profesor s Medicinskoga i jedan s Tehničkoga fakulteta.

Uspjeli smo dobiti kredit od Hrvatskoga sabora pa se u Zagrebu, tj. u sklopu Instituta, zahvaljujući toj četvorici, izgradio i taj biokemijski odjel, rekao je.

Profesor Balenović bio je izvrstan kemičar, nadasve vrlo marljiv i u mnogome je nastavio istraživanje naših nobelovaca Preloga i Ružičke, izjavio je akademik Supek.

Antun Vrdoljak, koji je uz Balenovića također bio član hrvatskoga Predsjedništva nakon demokratskih promjena, izjavio je da je akademik Balenović na prvom mjestu što se tiče njegovih političkih uspomena.

´Bio je velik čovjek u svakom smislu te riječi´, izjavio je Vrdoljak, dodavši da bi Balenović dobio Nobelovu nagradu da prije njega nismo imali dvojicu nobelovaca kemičara - Ružičku i Preloga.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Možda bi imao samo jednu nevolju kod toga, a ta je da je toliko silno volio Hrvatsku da se od nje nije mogao nikako odvojiti´, rekao je, dodavši da je duboko potresen njegovom smrću i sigurno ga nikada neće zaboraviti.

Po riječima akademika Dušana Bilandžića, akademik Krešimir Balenović razlikovao se od svih članova ondašnjeg Predsjdništva po tome što nije bio opterećen nikakvom željom da ulazak u najviše tijelo državne vlasti iskoristi za sebe.

Bilandžić, također jedan od članova ondašnjega Predsjedništva države, sjeća se primjerice kako je Balenović tražio od Predsjedništva da na dnevni red stavi probleme ekologije.

´Pošto nije uspio da to prođe, nekoliko mjeseci nije htio primati plaću člana Predsjedništva jer je smatrao da to nije uspio postići, naravno ne svojom krivnjom´, prisjetio se Bilandžić. Dodao je da predsjednik Predsjedništva tu ideju nije prihvatio pa se Balenovićev zahtjev nije mogao provesti.

´To je samo jedan od datalja koji pokazuju kakav je Balenović bio čovijek´, izjavio je Bilandžić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara