sjećanje na okupaciju vukovarskog naselja Lužac i stradanje branitelja i civila

U spomen na pogibiju 59orice branitelja i mještana vukovarskog prigradskog naselja Lužac u Domovinskom ratu danas su podno spomenkriža u Lušcu položeni vijenci i zapaljene svijeće.

U nazočnosti brojnih mještana Lušca, članova rodbine i obitelji poginulih branitelja i civila te preživjelih branitelja Lušca, vijence su položila izaslanstva Grada Vukovara i stradalničkih udruga.

Molitvu za sve poginule u Domovinskom ratu molio je fra Ante Perković, župnik župe Sv. Josipa Radnika iz Borova Naselja.

JNA i paravojne srpske postrojbe izvele su 2. studenog 1991. jedan od najžešćih napada na vukovarsko prigradsko naselje Lužac te ga istoga dana i zauzele.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Padom Lušca neprijateljske snage izbile su na cestu Vukovar - Borovo Naselje te presjekle tadašnju komunikaciju branitelja u Vukovaru i Borovo Naselju.

Padom Lušca označen je i početak sloma obrane Vukovara. Potpuni slom vukovarski branitelji doživjeli su 18. studenog i taj dan se odlukom Hrvatskog sabora obilježava i kao dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

(Hina) žd mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara