Sjećanje na vukovarske žrtve

POD MOTOM "Bijeli križ opomenu šalje" u Vukovaru se danas obilježava dan sjećanje na vukovarsku žrtvu i 12 godina od početka srpske agresije na taj grad, u kojoj je poginulo oko 1600 hrvatskih branitelja i civila, više od 4000 osoba je ranjeno, u progonstvo je otišlo oko 22 tisuće Hrvata i ostalih nesrba, a nekoliko tisuća hrvatskih branitelja i civila odvedeno je u srpske koncentracijske logore.

U spomen na 18. studenoga 1991. - kada je nakon tromjesečne opsade grada i svakodnevnih snažnih topničkih napada prestao otpor branitelja Vukovara - Hrvatski sabor donio je godine 1999. odluku o proglašenju 18. studenoga Danom sjećanja na žrtve u Vukovaru 1991.

Obilježavanje spomena na vukovarske žrtve počelo je u 10 sati prigodnom svečanošću u krugu vukovarske Opće bolnice, odakle su se svi okupljeni u "koloni sjećanja" i s upaljenim svijećama uputili prema Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Ondje će u 12,30 sati polaganjem vijenaca odati počast poginulima u obrani Vukovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kolonu sjećanja predvode pripadnici 3. gardijske oklopno-mehanizirane brigade, koji nose hrvatsku državnu zastavu te zastave Vukovarsko-srijemske županije, grada Vukovara, 204. brigade HV-a i hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora.

Slijede ih sinjski alkari odjeveni u svečanu odoru te 120 djece poginulih branitelja iz cijele Hrvatske. Iza njih u "koloni sjećanja" kreće se nekoliko tisuća Vukovaraca - povratnika u taj grad i onih koji se još uvijek nisu vratili. Među njima je i tristotinjak hrvatskih branitelja invalida Domovinskog rata, te članova stradalničkih obitelji koji su u Vukovar stigli posebnim vlakom iz Zagreba, u organizaciji Udruge branitelja invalida i udovica Domovinskog rata djelatnika Podravke, čiji je pokrovitelj predsjednik Republike Stjepan Mesić.

U "koloni sjećanja", kojoj se kako prolazi vukovarskim ulicama pridružuje sve veći broj Vukovaraca i posjetitelja, nalaze se i čelnici i predstavnici brojnih hrvatskih političkih stranaka te predstavnici Ureda predsjednika Republike, Hrvatskog sabora i Vlade.

(Hina) žd sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara