Sjedinjene Države će možda slati sumnjive iračke civile na Kubu

AMERIČKE snage u Iraku započele su provoditi racije među iračkim muškarcima u civilnim odijelima za koje sumnjaju da pripadaju paravojnim skupinama koje ih napadaju u južnom Iraku i mogli bi ih prebaciti u logor u bazi Guantanamo na Kubi, piše u ponedjeljak The Washington Post.

Marinci koji patroliraju u Nasiryahi i drugim područjima već su uhitili više od 300 muškaraca započinjući racije kako bi spriječili napadače u civilnim odijelima koji otvaraju vatru na američke snage i potom se ponovno pomiješaju sa civilnim stanovništvom, piše list pozivajući se na vojne dužnosnike.

Racije su dio novih nekonvencionalnih načina ratovanja koje američke snage rabe kako bi se oduprijele napadima Fedayeena i milicije Baath stranke na američke razvučene linije opskrbe.

Amerikanci također nastoje dobiti pomoć Iračana protivnika Saddamovog režima kako bi iskorijenili milicije u gradovima duž cesta prema Bagdadu. Zapovjednik marinaca kaže da bi mogao podijeliti oružje iračkim civilima kako bi pomogao pobunu protiv Saddama Husseina.

Nužno je da "eliminiramo eksadrone smrti koji drže ovaj narod pod čizmom", rekao je general James Conway.

Američki časnici priznaju da će racije muškaraca koji izgledaju kao civili i koji možda i nisu naoružani biti vrlo kontroverzne i ako se budu primjenjivale bez razlike mogu potkopati napore da se pridobiju simpatije Iračana jer bi u njima mogli biti uhićeni i posve nedužni ljudi.

Među taktikama koje koriste ovi borci je i da se prerušavaju u seljake i pucaju nakon što se lažno predaju te zastrašuju druge da se bore s njima. Američki časnici tvrde da su vidjeli kako pripadnici iračke milicije guraju žene i djecu na crtu bojišnice, a počeli su i postavljati žicu preko ceste u visini na kojoj mogu obezglaviti vojnike za strojnicom u vojnim vozilima.

Američka vojska već ima neke kriterije koje primjenjuje u racijama, među ostalim uhićujući dobro uhranjene muškarce u civilnim odijelima koji se kreću opasnim područjima iz kojih su drugi civili već pobjegli. Oni često imaju ponešto vojničko poput čizama ili identifikacijskih značaka.

Sumnjivci su odvojeni od ratnih zarobljenika dijelom i zato što zlostavljaju regularne vojnike. Prema njima će se postupati kao prema zarobljenicima, ali bez službenog statusa. Nakon saslušanja u Iraku bit će odlučeno hoće li biti oslobođeni ili označeni kao zarobljenici ili ilegalni borci.

Ako se utvrdi da su koristili civile kao ljudske štitove ili na drugi način kršili ratne konvencije bit će proglašeni ilegalnim borcima i poslani u zaljev Guantanamo ili neki drugi logor gdje će biti zajedno s pripadnicima al Qaede i talibana, piše The Washington Post.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara