SJEDINJENE DRŽAVE ĆE SUDITI IRAČANIMA ZA RATNE ZLOČINE

Sjedinjene Države su u ponedjeljak najavile da namjeravaju suditi Iračanima optuženima za ratne zločine počinjene protiv američkih snaga u Iraku.

Dužnosnici Pentagona i State Departmenta rekli su na konferenciji za novinare da će suđenje biti pred američkim sudovima i da ga ne kane povjeriti Međunarodnom kaznenom sudu.

Posebni pomoćnik za pravne poslove američke vojske W. Hays Parks rekao je novinarima kako bi suđenje moglo biti povjereno vojnim povjerenstvima, vojnim sudovima ili civilnim saveznim sudovima.

On je rekao da je optužio irački režim da je dosad u tri slučaja prekršio Ženevske konvencije i zakone i običaje rata.

U prvom slučaju on je naveo kršenje Ženvske konvencije koja zabranjuje zlostavljanje tijela poginulih vojnika pozivajući se na snimku iračke televizije 23. ožujka koja pokazuje Iačane kako vuku naokolo tijela američkih vojnika.

Drugi slučaj je prikazivanje na televiziji ispitivanja zarobljenih američkih vojnika što je kršenje Ženevske konvencije koja zabranjuje ponižavanje zarobljenika i njihovo izlaganje znatiželji javnosti.

U trećem slučaju Parks je optužio Irak za "podmuklost" jer su se Iračani pretvarali da se predaju, a nakon toga pucali na koalicijske snage ili se odijevali u civilnu odjeću kako bi navukli vojnike koalicije u zasjede.

Američki veleposlanik za ratne zločine Pierre-Richard Prosper kazao je novinarima da Sjedinjene Države imaju pravo suditi za ovakve slučajeve.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislimo da za ove zločine nije potreban međunarodni sud", kazao je on.

Prosper je rekao da nedavno osnovani Međunarodni kazneni sud u Den Haagu nije nadležan za slučajeve eventualnih ratnih zločina u Iraku budući da ni Irak ni Sjedinjene Države nisu pristupile sporazumu o uspostavi toga suda.

Glede iračkih sudova Prosper je rekao da bi oni mogli suditi za zločine iz prošlosti iračkog režima.

On je kazao kako američki dužnosnici istražuju postupke iračkog predsjednika Sadama Huseina, njegovih sinova Kusaja i Udaja, i drugih iračkih dužnosnika, među kojima Ali Hasana al-Majida, poznatog kao "kemijski Ali", prikupljajući dokaze o ratnim zločinima i drugim strahotama koje su počinili.

Američki dužnosnici kažu da ne znaju jesu li Saddam i njegovi sinovi uopće živi, a za Alija vjeruju da je ubijen na jugu Iraka.

Prosper je rekao kako su kazne za navedene zločine od kazne zatvora do smrtne kazne.

(Hina) sl rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara