Sjedinjene Države planiraju dugoročne vojne baze u Iraku

SJEDINJENE DRŽAVE planiraju dugoročne vojne odnose s budućom iračkom vladom koji će im omogućiti održavanje vojnih baza i uspostaviti američki utjecaj u toj nemirnoj regiji, piše u nedjelju The New York Times.

List piše, pozivajući se na vojne izvore, da će Sjedinjene Države održavati možda i četiri vojne baze koje bi mogle koristiti u budućnosti. Prva baza bila bi u bagdadskoj međunarodnoj zračnoj luci, druga u Tallilu pokraj Nassiriyahe na jugu zemlje, treća u provizornoj zračnoj luci nazvanoj H-1 u zapadnoj pustinji i četvrta u zračnoj luci u Bashuru na kurdskom sjeveru.

Američka vojska sada već koristi ove baze, a nakon povlačenja i nakon što Iračani budu preuzeli vlast u svojoj zemlji Sjedinjene Države očekuju da će imati pristup tim bazama u slučaju budućih kriza, piše list.

Još nije riješeno da li će to biti baze koje će neprekidno funkcionirati ili će Sjedinjene Države samo željeti mogućnost pristupa u njih u slučaju potrebe.

Vojna nazočnost u Iraku, zajedno s vojnom nazočnošću u Afganistanu omogućit će bolju kontrolu regije, posebice nad zemljama poput Sirije i Irana.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šire strateški gledano Sjedinjene Države su nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. diplomatskim i vojnim naporima uspjele dobiti dozvolu za vojno djelovanje iz bivših komunističkih zemalja istočne Europe, diljem Sredozemnog mora, na Bliskom istoku i Rogu Afrike i u središnjoj Aziji, od ruske granice do pakistanskih luka na Indijskom oceanu.

Tako su Sjedinjene Države uspostavljajući vojne baze, ili preko sporazuma o pristupu ili jačanjem savezničkih veza bitno ojačale svoju nazočnost u nizu strateški najvažnijih područja svijeta, piše The New York Times.(Hina) sl sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara