Sjedinjene Države prestaju sa saslušavanjima Iračana

SJEDINJENE DRŽAVE su završile sa saslušavanjima Iračana koje su provodile za vrijeme rata s Irakom, objavio je državni odvjetnik John Ashcroft.

Aschroft je kazao na konferenciji za novinare u Ministarstvu pravosuđa da je FBI završio saslušavanja tijekom kojih je obavio razgovore sa skoro 10.000 Iračana u Sjedinjenim Državama.

On je naglasio da su svi ti razgovori obavljeni uz pristanak Iračana.

"Suradnja iračkih Amerikanaca bila je bitna za zaštitu zemlje", kazao je on. Prema njegovim riječima rezultat tih razgovora je 250 korisnih informacija poslanih američkoj vojsci u Irak.

Sjedinjene Države su poduzele mjere protiv šest Iračana koje su optužile za obavještajnu djelatnost, a pet od njih su protjerani iz zemlje. Jedan od njih, sin bivšeg iračkog diplomata, uhićen je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Govoreći o protuterorističkoj aktivnosti Aschroft i direktor FBI-aja Robert Mueller su rekli novinarima kako od 11. rujna 2001. u Sjedinjenim Državama nije bilo većeg terorističkog napada.

Ashcroft je, međutim naglasio kako "još uvijek postoji značajna teroristička prijetnja" i da američke vlasti trebaju ostati budne.

Mueller je kazao kako će FBI poslati svoje agente u Irak da pomognu u pronalaženju starina ukradenih iz muzeja.

On je kazao kako će agenti surađivati u istragama i pomagati da se otkriju ukradena starine.

Prema njegovim riječima FBI već surađuje s Interpolom kako bi ušli u trag ukradenim izlošcima za koje se očekuje da se nađu na tržištu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara