Sjedinjene Države protiv podjele Kosova

"SAD SE protive bilo kakvoj podjeli Kosova", izjavio je u razgovoru za ljubljansko "Delo" zamjenik američke državne tajnice Nicholas Burns koji vodi američko izaslanstvo na sastanku vijeća ministara zemalja OESS-a koje danas počinje u Ljubljani.

"Ne vjerujemo da bi dioba bila dobro rješenje. Protivimo se bilo kakvim promjenama kosovskih granica i bilo kakvim promjenama granica na cijelom Balkanu", rekao je Burns, dodajući da SAD podržavaju misiju posebnog izaslanika UN-a Martija Ahtisaarija.

"Vjerujemo da odluke o budućnosti Kosova mogu donijeti samo oni koji tamo žive - kosovski Albanci, kosovski Srbi i naravno srbijanska vlada", rekao je Burns za vodeći slovenski list.

Burns je dodao kako misli da se status quo na Kosovu ne može produžavati i da je "nešto potrebno promijeniti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Budući da 90 posto stanovnika čine kosovski Albanci, moramo poslušati i poštivati njihova stajališta", rekao je Burns.

Govoreći o BiH Burns je rekao da Slovenija za tu državu može biti dobar primjer kako država može napredovati ako se reformira i od prošlosti usmjeri u budućnost.

"Nadamo se da će BiH poštivati rok do ožujka 2006. godine i ostvariti te demokratske reforme", rekao je u vezi s nedavnom konferencijom o 10. obljetnici Daytona.

Na pitanje kako bi Slovenija i Hrvatska po njegovu mišljenju mogle riješiti "granične nesporazume", Burns je izjavio da bi se moglo pretpostaviti da će one same riješiti to pitanje te da je tako najbolje jer je riječ o osjetljivim pitanjima.

"Koliko znam, od SAD-a se nije tražilo komentiranje ili posredovanje, a to ne bismo učinili ni da smo za to zamoljeni", rekao je zamjenik američke državne tajnice.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara