Sjedinjene Države s Iranom oko rata s Irakom

DUŽNOSNICI američke vlade sastali su se s iranskim izaslanicima prošloga mjeseca u Europi kako bi ishodili obećanje humanitarne pomoći i nemiješanja u vojne operacije ako Sjedinjene Države krenu na Irak, piše u subotu The Washington Post.

Američki diplomati su zamolili Iran da se pridruži misijama spašavanja posada oborenih američkih zrakoplova, piše list pozivajući se na dužnosnike administracije predsjednika Busha. Oni su također zatražili da Iran uskrati pribježište Iračanima koji bi mogli pokušati prijeći u Iran i pregrupirati se protiv vlade u Bagdadu koju bi podupirale Sjedinjene Države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Visoki dužnosnik je kazao kako Sjedinjene Države očekuju da će Iran ostati po strani ukoliko dođe do sukoba s Irakom. Američki i UN-ovi dužnosnici izvješćuju da su signali iz Taherana ohrabrujući, mada se iranska vlada protivi vojnoj akciji.

Ponuda za pregovore Iranu, koji je predsjednik Bush zajedno s Irakom i Sjevernom Korejom svrstao u ´osovinu zla´, pokazuje napor s kojim američka vlada nastoji pridobiti potporu za sve vjerojatniji rat u Iraku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara