Sjedinjene Države snizile opasnost od terorizma

AMERIČKA vlada snizila je u srijedu upozorenje za opasnost od terorizma s visokog na povišeni dajući na znanje da je umanjena prijetnja od terorističkih napada vezanih uz rat u Iraku.

Dvadeset devet dana nakon što je pripravnost na opasnosti od terorističkih napada povišena na narančasti, jedan stupanj ispod najvišeg, ministarstvo domovinske sigurnosti je odlučilo sniziti ga na srednji, žuti stupanj.

Ministarstvo je odlučilo sniziti razinu pripravnosti nakon analize obavještajnih podataka o opasnosti od terorističkih napada na američke ciljeve.

Stupanj opasnosti je povišen na visoki 17. ožujka kada je američki predsjednik George W. Bush dao iračkom predsjedniku Sadamu Huseinu ultimatum da u roku 48 sati napusti zemlju ili se suoči s ratom.

Američka administracija rekla je tada da obavještajni podaci upućuju na opasnost da bi al Qaeda mogla pokušati terorističke napade na američke ciljeve u Sjedinjenim Državama i u inozemstvu zbog rata u Iraku.

Nikakav teroristički napad nije se dogodio tijekom rata u Iraku.

Ministar domovinske sigurnosti Tom Ridge kazao je u ponedjeljak kako rano podizanje stupnja pripravnosti može odvratiti terorističke napade, ali nije jasno je li povišeni stupanj pripravnosti stvarno i spriječio eventualni napad.

Tijekom povišene pripravnosti na terorističke napade Sjedinjene Države su poduzele niz mjera pojačane zaštite granica i infrastrukturnih objekata te kontrole mogućih napadača u zemlji i inozemstvu.

Sjedinjene Države su nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. uvele peterostupanjski sustav pripravnosti na napade u kojem je najviši crveni, ispod njega narančasti povišeni, a žuti povišeni predstavlja srednju razinu opasnosti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara