SJEDINJENE DRŽAVE ŽALE ŠTO TURSKA NE ŠALJE VOJNIKE U IRAK

State Department je u petak izrazio žaljenje što Turska neće poslati vojnike u Irak napominjući kako turska vojna nazočnost u Iraku, kojoj su se Iračani usprotivili, ne bi ojačala stabilnost zemlje.

Poništavajući raniju odluku Turska je u petak odlučila ne poslati svoje vojnike u Irak nakon snažnog protivljenja Iračkog upravnog vijeća.

Glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher je rekao novinarima kako bi Sjedinjene Države više voljele da je "stvar uspjela na zadovoljstvo svih", ali da treba imati na umu da je "cilj stabilnost Iraka".

"Mislim da sve strane priznaju, Sjedinjene Države, Turska i Iračani, da možda to raspoređivanje vojnika u ovo vrijeme ne bi pridonijelo tom cilju na način na koji smo se nadali da hoće", rekao je Boucher.

Boucher je kazao kako su američki državni tajnik Colin Powell i turski ministar vanjskih poslova Abdullah Gul telefonski razgovarali u četvrtak navečer i suglasili se da će turska ponuda za slanje vojnika biti povučena. On je kazao kako je "osjetljivost situacije" potaknula ovu odluku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjedinjene Države su računale na treću multinacionalnu diviziju, koju bi vjerojatno vodila Turska, ali sada moraju poslati vlastite dodatne vojnike u Irak. Turski vojnici su mogli olakšati pritisak na američku vojsku koje se u Iraku suočava sa stalnim gerilskim napadima.

Značenje ima i činjenica da je Turska jedina islamska zemlja u NATO-u, i njezina pomoć bi poboljšala sliku SAD-a u islamskom svijetu.

Iračko upravno vijeće se usprotivilo dolasku u Irak turskih vojnika, ili vojnika bilo koje susjedne zemlje. Iračani strahuju da bi se turski vojnici mogli sukobiti s Kurdima na sjeveru, a i nepovjerljivi su prema Turskoj koja je u doba Otomanskog carstva 400 godina vladala Irakom.(Hina) sl br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara