Sjednica Hrvatskoga knjižničnog vijeća

HRVATSKO knjižnično vijeće na današnjoj je sjednici raspravljalo o raspodjeli sredstava Ministarstva kulture za nabavu knjižne i neknjižne građe za narodne knjižnice u ovoj godini.

U novom prijedlogu raspodjele osnovni je kriterij broj stanovnika u mreži narodnih knjižnica Hrvatske, odnosno svake pojedine županije, grada i općine, koji imaju narodne knjižnice.

Ministarstvo kulture povećalo je masu sredstava za knjige s dosadašnjih 17 milijuna na 20 milijuna kuna, s obrazloženjem da mreža narodnih knjižnica u Hrvatskoj pokriva tek 67 posto stanovništva, a broj knjiga po stanovniku manji je od dvije knjige, rečeno je na Vijeću.

Članovi Vijeća suglasili su se da voditelji županijskih matičnih službi u knjižnicama, u dogovoru s ravnateljima narodnih knjižnica, u svojim županijama izrade listu izvanrednih potreba knjižnica u svojoj županiji prema određenim kriterijima. Tim kriterijima podliježu knjižnice na područjima stradalima u ratu, na područjima pogođenima elementarnom nepogodom ili knjižnice koje imaju najmanji broj knjiga po stanovniku u mreži knjižnica županije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan se od kriterija odnosi i na knjižnice koje opslužuju stanovništvo susjednih općina bez vlastite knjižnice. Na Vijeću je iznesen podatak da je u prošloj godini za knjižnice Grada Zagreba bilo odobreno 650.000 kuna te da će se u ovoj godini povećati na 1,5 milijuna kuna.

U Vijeću napominju da je taj iznos nerazmjerno nizak u odnosu na sredstva koja od Ministarstva kulture dobivaju ostale narodne knjižnice u Hrvatskoj, kao i u odnosu na broj satnovnika koji zagrebačke knjižnice opskrbljuju. Bilo je govora i o poboljšanju bibliobusnih službi koje djeluju u sastavu županijskih matičnih knjižnica i koje pokrivaju područja šira od matičnih knjižnica.

Hrvatsko knjižnično vijeće raspravljalo je o prijedlozima za dodjelu zvanja višeg knjižničara i knjižničarskog savjetnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara