sjednica Hrvatskoga muzejskog vijeća

Na današnjoj sjednici Hrvatskog muzejskog vijeća, savjetodavnoga tijela Ministarstva kulture, i ravnatelja Vijeća sustava muzeja raspravljalo se o izradbi strategije muzejskogalerijske djelatnosti, politici otkupa spomeničke građe te o stručnom nadzoru i inspekcijskoj provjeri muzeja koja počinje ove godine. L

Osobit naglasak u ovoj i idućoj godini Ministarstvo kulture, kako je priopćeno, posvećuje financiranju informatizacije muzejske djelatnosti te je u tom smislu i pribavilo odgovarajuće software za obradu muzejske građe i nastavilo s informatičkim opremanjem muzeja.

Podržana je i inicijativa ministra kulture Bože Biškupića o trajnim posudbama muzejske građe muzejima koji u svom stalnom postavu nemaju zastupljene originale, a nalaze se u depoima drugih muzeja.

U raspravi je istaknuta i dosadašnja suradnja Muzeja za umjetnost i obrt, Muzeja grada Zagreba, Muzeja grada Splita i ostalih, u europskoj praksi već prije utemeljenih oblika suradnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Arheološki muzej u Zagrebu, kao matični muzej za arheološke muzeje, napose podržava tu vrstu kvalitetnije prezentacije arheološke građe.

Na sjednici su razmatrani uvjeti za osnivanje gradske Galerije Striegl u Sisku, kao i osnivanje Muzeja Memorijalnog centra Dražen Petrović u Zagrebu, zatim međunarodna trgovina umjetninama i antikvitetima, te prijedlozi za osnivanje novih muzeja u Pakracu, Topuskom, Lovranu, etnozbirke u Mužilovičici, Parka prirode Lonjsko polje i dr.

Dogovoren je i rad na dopuni kriterija za ocjenjivanje programa muzeja i galerija prijavljenih na Javni poziv za predlaganje programa u kulturi i zaštiti prirode Republike Hrvatske za 2005.

(Hina) pp/xmc ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara