Sjednica kulturnog vijeća za scenske umjetnosti

KULTURNO vijeće za scenske umjetnosti predložilo je Ministarstvu kulture da omogući struci sudjelovanje u procesu izrade novog zakona o kazalištima, priopćeno je danas iz Ministarstva kulture.

Tu je odluku Vijeće donijelo na svojoj 12. sjednici, održanoj jučer u Ministarstvu kulture. Uz članove Vijeća Helenu Buljan, Joška Juvančića, Darka Lukića i Zlatka Svibena, na sjednici su bili predstavnici Ministarstva i ministar Antun Vujić.

Vijeće predlaže da se sudjelovanje u tom poslu omogući ´struci u najširem smislu´ i poziva stručne institucije da do kraja siječnja 2003. podnesu svoje prijedloge za novi zakon o kazalištima.

U tom je smislu Hrvatsko društvo dramskih umjetnika (HDDU) pozvano da se izjasni o pitanjima privatnih kazališta i slobodnih umjetnika te da svakom članu omogući da dostavi svoj prijedlog.

Na suradnju su pozvani također gradski uredi za kulturu Zagreba, Splita, Osijeka, Varaždina, Rijeke, Zadra, Dubrovnika, Vinkovaca, Pule, Šibenika i Virovitice, intendanti četiriju Hrvatskih narodnih kazališta te uprave kazališnih festivala - Dubrovačkih ljetnih igara, Splitskog ljeta, Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku, Festivala glumca, Hrvatskog festivala malih scena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na sjednici je rečeno da bi novi zakon trebao regulirati pitanje reizbora, i to svih djelatnika u kazalištu, a ne samo glumaca, pitanje fluktuacije umjetnika, posebno mladih, na razini cijele države te problem odbijanja uloga i neangažiranosti glumaca.

Zaključeno je da bi pri izradi prijedloga zakona trebalo voditi računa o regionalnosti i njegovoj usuglašenosti sa Zakonom o radu, stoji u priopćenju.

Članovi Vijeća dobili su na razmatranje natječajne materijale za financiranje javnih potreba u kulturi za iduću godinu iz područja scenskih umjetnosti.

Glasnogovornik Ministarstva Nebojša Gladović, potpisnik priopćenja, rekao je da na sjednici nije bilo riječi o nedavnoj burnoj, izvanrednoj skupštini HDDU-a.

Na toj skupštini, održanoj 9. posinca, odlučeno je, među ostalim, da će se od ministra Vujića tražiti da se očituje u kojoj je fazi priprema zakona o kazalištima, da osnuje skupinu za rad na njemu te da, ako ona već postoji, u izradu zakona uključi i struku. Ako se ti zahtjevi ne ostvare u roku od 60 dana, HDDU će tražiti Vujićevu ostavku. Tada je odlučeno i da će se Ministarstvu uputiti pismo u kojem će se tražiti da ´napokon profunkcionira´ vijeće za scenske umjetnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara