Sjednica Prosvjetnog vijeća Ministarstva prosvjete i športa

PROSVJETNO vijeće Ministarstva prosvjete i športa danas je predstavilo projekte kojima je svrha pružanje analitičke osnove reforme hrvatskoga odgojnoobrazovnog sustava.

Projekti koje je izradio zagrebački Centar za istraživanja i razvoj obrazovanja, pokrivaju četiri područja - model obveznog obrazovanja, nacionalni kurikulum, obrazovanje predmetnih nastavnika i učitelja te eksternu evaluaciju i samoevaluaciju rada škola i odgojno-obrazovnih postignuća.

Projekt školske demografije predstavio je Ivo Nejašmić sa zagrebačke Učiteljske akademije, koji je ocijenio da će sve manje biti učenika i mlađe populacije, što je Hrvatska stvarnost.

´Ono što je danas Lika, ako se ovako nastave trendovi - to će biti Hrvatska za 30 godina´, izjavio je. Sve da i ostane ´ista norma rađanja´ i ´model dvoje djece´, smanjuje se natalitet, dodao je Nejašmić, podsjetivši kako je prošle godine u Hrvatskoj umrlo 8000 ljudi više nego se rodilo.

Osim projekata koji će se, kako je najavljeno, realizirati tijekom 2003. i 2004., na sjednici je ministar Vladimir Strugar iznio kratkoročne i dugoročne mjere u hrvatskom odgojno-obrazovnom sustavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U kratkoročne mjere, koje bi se trebale realizirati do kraja godine, ubrajaju se udžbenički standard, ustroj Nacionalnog vijeća roditelja, ustroj Nacionalnog vijeća za cjeloživotno učenje, osamostaljenje Zavoda za školstvo te rasterećenje nastavnih programa za osnovne i srednje škole, rekao je ministar.

U skupinu dugoročnih mjera ubrajaju se projekt državne mature (eksperimentalna primjena u srpnju iduće godine), informatička izobrazba učitelja i nastavnika, učenje više stranih jezika, te međunarodno vrednovanje znanja, rekao je Strugar i dodao kako očekuje primjenu tih projekata u idućoj i 2004. godini.

Do 2005., najavio je ministar, smanjit će se broj osnovnih škola koje rade u dvije i tri smjene, kojih je 56.

´Osigurat ćemo uvjete da se u školama radi u jednoj smjeni´, rekao je Strugar i najavio do kraja godine još jednu sjednicu Prosvjetnoga vijeća.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara