Sjeverna Irska: Radikalnim protestantima sve više glasova

DJELOMIČNI rezultati izbora za sjevernoirski pokrajinski parlament pokazali su u četvrtak rastuću potporu tvrdolinijaškim protestantima koji se oštro protive mirovnom procesu.

Čini se, kako pristižu rezultati, da bi se Velika Britanija mogla suočiti s najgorim mogućim scenarijem - izborom fanatičnog svećenika Iana Paisleya i njegove protestantske ekstremne Demokratske unionističke stranke (DUP) s jedne strane i jednakom potporom katoličkog biračkog tijela Sinn Feinu, političkom krilu IRA-e, s druge.

DUP, nakon najnovijih rezultata, poručuje da je mirovnom "Sporazumu od Velikog petka danas duboko zabijen čavao u mrtvački sanduk".

Umjerenije protestantske i katoličke stranke, Ulsterska unionistička stranka (UUP) te Socijaldemokratska i laburistička stranka (SDLP), trenutno zaostaju za svojim radikalnijim suparnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako većinu osvoje radikalni protestanti, analitičari se pribojavaju da će proći dosta godina prije nego se ponovo uspostavi zajednička protestantsko-katolička vlada. Sinn Fein pak poručuje da će Ian Paisley morati s njima raditi jer je to "realnost".

Zbog kompliciranog izbornog sustava, u kojem birači zaokružuju više kandidata i koji će na kraju rezultirati izborom 108 zastupnika iz 18 izbornih jednica, konačni rezultati očekuju se u petak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara