Sjeverna Koreja ima 13 vrsta virusa i bakterija koje mogu biti biološko oružje

Tekst: Z.J.
Foto: Wikipedia

PREMA riječima južnokorejskog ministra obrane, Sjeverna Koreja navodno posjeduje 13 vrsta virusa i bakterija koje se mogu koristiti kao biološko oružje te gotovo pet tona kemijskog oružja. U izvješću koje je ministar izložio pred parlamentom se navodi da komunistička Sjeverna Koreja ima jednu od najvećih zaliha kemijskog i biološkog oružja, prenosi AFP.

Na listi zaraznih bolesti koje se mogu izazvati biološkim oružjem se nalaze kolera, žuta groznica, velike boginje, eruptivni tifus, tifusna groznica i dizenterija, naglasio je ministar. U zalihama kemijskog oružja Sjeverne Koreje se nalazi između 2.500 i 5.000 tona oružja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neurotoksične tvari koje se izbacuju iz zrakoplova

Rasprave o sjevernokorejskom kemijskom i biološkom naoružanju, uz nuklearno i konvencionalno, konstanta su u svjetskoj politici. No, izvješće južnokorejskog ministra je dalo detaljnije podatke o naoružanju u Pjongjangu.

U lipnju je International Crisis Group upozorio da se u arsenalu Sjeverne Koreje nalazi i plin sarin i druge neurotoksične tvari koje se mogu izbaciti zrakoplovom, raketom ili topničkim oružjem.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara