Sjeverna Koreja ispalila raketu u Japansko more

SJEVERNA Koreja je po svoj prilici u nedjelju ispalila raketu kratkog dometa u Japansko more, prenijeli su japanski mediji, dok kruže glasine o vrlo skorim sjevernokorejskim nuklearnim pokusima.

Japanska vlada nije potvrdila informaciju, prenio je AFP. Premijer Junichiro Koizumi i njegov ministar vanjskih poslova Nobutaka Machimura napustili su Japan na nekoliko dana.

Kako navodi državna televizija NHK, raketa je ispaljena s istočne obale Sjeverne Koreje i nakon stotinjak kilometara je pala u more.

To nije prvi put da Sjeverna Koreja ispaljuje rakete kratkog dometa u Japansko more, što se tumači kao upozorenje. Posljednji put su dvije rakete ispaljene u prigodi inauguracije južnokorejskog predsjednika Roha Moo-Hyuna, piše AFP.

Japan zajedno s Amerikancima od 1999. radi na uspostavi proturaketnog štita kako bi se zaštitio od sjevernokorejske prijetnje. Sjeverna Koreja posjeduje 600 raketa tipa Scud dometa od 300 do 500 kilometara, kao i sto raketa srednjeg dometa Rodong-1, dometa 1.300 kilometara, kako navodi Seul.

Nedjeljno ispaljivanje rakete kratkog dometa dolazi u trenutku kada su se pregovori ušestero (Kina, SAD, Japan, Rusija i dvije Koreje) o rješavanju sjevernokorejske nuklearne krize našli u slijepoj ulici i obustavljeni su već godinu dana.

Službeni predstavnik Bijele kuće Andrew Card potvrdio je u razgovoru za američku tv-mrežu CNN da je Sjeverna Koreja u nedjelju ispalila raketu kratkog dometa u Japansko more, dodajući da je pala u more, prenio je dpa.

Japansko ministarstvo obrane o tome je prethodno obavijestilo SAD, izvijestile su u nedjelju japanske novinske agencije.

"Za nas to nije iznenađenje", kazao je Card. "Sjevernokorejci su i prije ispitivali svoje rakete".

Pokus je više no ikad ujedinio Japance, Južnokorejce, Ruse i Kineze kako bi "pokazali Sjevernoj Koreji da su njezini postupci neprikladni", dodao je Card.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara