Sjeverna Koreja je u završnoj fazi obogaćivanja urana

Tekst: N.Š.
Foto: AFP

SJEVERNA Koreja  obznanila je svjetskoj javnosti kako je njen proces obogaćivanja urana u završnoj fazi, javljaju svjetski mediji. Ova objava dostavljena je pismom u sjedište UN-a, a nakon što je ta organizacija primijenila još teže sankcije za Sjevernu Koreju.

"Ponovna prerada potrošenih otpada goriva, uspješno je završena i ušla je u fazu završavanja", objavila je službena korejska središnja novinska agencija.

Pyongyang je godinama negirao da potajno obogaćuje uran, ali nakon što je 13. svibnja UN kaznio ovu komunističku zemlju strožim sankcijama, zakleli su se da će početi s tim programom. Mnogi su to doživjeli kao iznenađenje, jer je posljednjih nekoliko tjedana Sjeverna Koreja učinila neke pomirljive poteze. Pustila je iz zarobljeništva dvoje američkih novinara te ponudila Južnoj Koreji početak razgovora o trgovini i turizmu.

Južna Koreja reagirala je ljuto na objavu svojih susjeda. "Ovo je nepodnošljivo. Vlada će poduzeti čvrste i ustrajne mjere kako bi odgovorila na prijetnje i provokacije Sjeverne Koreje", rekao je južnokorejski ministar vanjskih poslova.

Stručnjaci kažu kako je ova azijska komunistička zemlja postala očajna nakon trostrukih sankcija, loše žetve te povlačenja južnokorejske financijske pomoći stoga pribjegava ekstremnim mjerama. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara