Sjeverna Koreja najavila fizičku akciju na američki raketni sustav u Južnoj Koreji

Sjeverna Koreja najavila fizičku akciju na američki raketni sustav u Južnoj Koreji

Foto: Hina

SJEVERNA Koreja zaprijetila je "fizičkom akcijom" protiv američkog proturaketnog sustava koji bi trebao biti raspoređen u Južnoj Koreji te koji Seul smatra vitalnim za svoju nacionalnu sigurnost.

"Pokrenut ćemo fizičku akciju... čim bude potvrđena lokacija i vrijeme raspoređivanja ovog invazivnog sustava THAAD, čija je svrha američka nadmoć u svijetu, na teritoriju Južne Koreje", priopćila je sjevernokorejska vojska, a prenosi agencija KCNA.

Kako javlja Reuters, u priopćenju se navodi da je vojska Sjeverne Koreje spremna na nemilosrdan osvetnički udar koji će Južnu Koreju pretvoriti u "ogromnu buktinju i gomilu pepela" čim dobije naređenje da izvrši napad.

Južnokorejska predsednica Park Geun-hye rekla je da je sustav THAAD usmjeren isključivo protiv prijetnje Pjongjanga.

SAD i Južna Koreja najavile su u petak raspoređivanje na južnokorejskom teritoriju proturaketnog štita THAAD (Terminal High Altitude Area Defence), među najnaprednijima u svijetu, kako bi se mogli nositi s prijetnjama Pjongjanga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvoje saveznika nisu naveli datum ni mjesto predviđeno za to raspoređivanje ali su istaknuli da su u završnoj fazi odabira.

THAAD ispaljuje rakete smišljene da presretnu i unište balističke rakete dok su još izvan atmosfere ili su u nju tek ušle, tijekom posljednje faze leta.

Sustav bi trebao otkrivati i rušiti sjevernokorejske projektile, ali Kina tvrdi da će ozbiljno naštetiti regionalnoj stabilnosti.

"THAAD će naštetiti regionalnom miru i stabilnosti i neće pridonijeti denuklearizaciji korejskog poluotoka", smatra kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara