Sjeverna Koreja najavila povratak nuklearnim pregovorima

SJEVERNOKOREJSKI čelnik Kim Jong Il izjavio je kako bi njegova zemlja mogla ponovno sudjelovati u šesterostranim pregovorima o nuklearnom razoružanju ako se postignu odgovarajući uvjeti za to, te ako Sjedinjene Države pokažu iskrenost u svojim namjerama, izvijestila je u utorak novinska agencija KCNA.

To je prva Kimova izjava otkad je Sjeverna Koreja 10. veljače prvi put izravno objavila da posjeduje nuklearno oružje te da se povlači iz pregovora o nuklearnom razoružanju u kojemu su još sudjelovali predstavnici Južne Koreje, Kine, Rusije, Sjedinjenih Država i Japana.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analitičari Kimovu izjavu ocjenjuju znakom da Sjeverna Koreja posustaje pred zajedničkim pritiskom međunarodne zajednice, posebno Kine. Kinezi su u subotu poslali svojeg izaslanika Wanga Jiaruija u Pjongjang kako bi se angažirao na oživljavanju pregovora.

"Ponovno ćemo pregovarati u bilo kojem trenutku ako tada budu pogodni uvjeti za šesterostrane pregovore. To bi se moralo ostvariti uz zajedničke napore svih strana koje sudjeluju u pregovorima", rekao je kineskom izaslaniku Kim dodavši kako se također nada da će Sjedinjene Države pokazati "iskrenost" u svojim namjerama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara