Sjeverna Koreja obilježava 55. godišnjicu s novim projektilom

SJEVERNA KOREJA u utorak će obilježiti 55. godišnjicu svog osnutka velikom vojnom paradom na kojoj bi, prema pisanju vodećeg južnokorejskog dnevnog lista, mogla pokazati svoju novu balističku raketu dugog dometa.

Dnevnik Chosun Ilbo, citirajući obavještajne izvore, navodi da je Sjeverna Koreja prošle godine dovršila razvoj svoje nove balističke rakete koja treba biti prikazana na sutrašnjoj paradi.

"Očekuje se da taj projektil bude prikazan na paradi povodom 55. obljetnice Sjeverne Koreje", navodi list dodajući kako će SAD i Južna Koreja to pozorno promatrati.

"Još uvijek nemamo informacije o tome koliko je različit taj projektil ili što se može desiti na sutrašnjoj paradi", izjavio je glasnogovornik južnokorejskog ministarstva vanjskih poslova.

Chosun Ilbo piše da projektil ima domet 3.000 do 4.000 km, što je više od dometa projektila Taepodong-1 koji je pri pokusnom ispaljivanju 1998. preletio Japansko otočje.

Ne postoje dokazi da je Pjongjang već testirao novi projektil ili da se to sprema učiniti, kažu vojni analitičari. Po njihovim je riječima već od ranije poznato da Sjeverna Koreja razvija projektil dugog dometa Taepodong-2 koji bi mogao dosegnuti teritorij SAD.

Chosun Ilbo navodi da se novi projektil razlikuje od Tepodonga-2, ali bez daljnih obrazloženja.

Na pekinškim pregovorima krajem kolovoza Sjeverna Koreja je prijetila da će izvesti nuklearni pokus te pokusno ispaliti balistički projektil ako SAD ne promjeni stajalište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Američki dužnosnici procjenjuju kako je vjerojatniji scenarij ispaljivanje projektila staroga tipa i formalna izjava da je Sjeverna Koreja nuklearna sila.

"Vojna parada ima za cilj jačanje države nakon trećeg reizbora Kim Jong-ila na čelo vojske i demonstraciju vojne moći", kaže profesor Yu Suk-ryul s Instituta za vanjske poslove i nacionalnu sigurnost u Seoulu.

"Sjeverna Koreja mogla bi također lansirati novi balistički projektil s krutim gorivom, no ime i tip projektila još nisu potvrđeni", rekao je Yu. Drugi vojni analitičari smatraju kako je vjerojatnije pokazivanje rakete na paradi.

Posljednja velika vojna parada u Pojongangu je održana u travnju 1992.

Najviši kineski dužnosnici u ponedjeljak su uputili čestitke povodom 55. obljetnice Sjeverne Koreje Kim Jong-ilu i suradnicima u kojima ističu privrženost prijateljskim odnosima i jamče podršku stabilnosti Korejskog poluotoka.

"Pod vodstvom pokojnog čelnika Kim Il-sunga, glavnog tajnika Kim Jong-ila i Radničke partije Koreje, narod Demokratske Narodne Republike Koreje postigao je velika ostvarenja socijalističkog razvoja u proteklih 55 godina", kaže se u čestitci iz Pekinga.

Kina, glavni opskrbljivač Sjeverne Koreje hranom i naftom, prošloga je mjeseca dovela Pjongjang za pregovarački stol sa SAD-om, Južnom Korejom, Japanom i Rusijom kako bi se pokušala riješiti

kriza povezana s nuklearnim programom Pjongjanga.

Unatoč relativnom neuspjehu pregovora, antiameričkoj retorici Pjongjanga i prijetnjama povlačenjem iz pregovora, Peking i dalje ohrabruje sve strane da podrže nastavak procesa.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara