SJEVERNA KOREJA: PARIZ I PEKING ZA "MIRNO RJEŠENJE"

Francuski predsjednik Jacques Chirac i njegov kineski kolega Hu Jintao zaželjeli su u nedjelju u Evianu "mirno rješenje" krize nastale nastavkom nuklearnog programa Sjeverne Koreje, izjavila je glasnogovornica francuskog predsjednika Catherine Colonna.

Glasnogovornica je istaknula da o međunarodnim pitanjima, Francuska i Kina, stalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda imaju " vrlo blizak stav", posebice o Iraku.

Pitanje Sjeverne Koreje još "je jedna tema o kojoj Kina i Francuska dijele ista stajališta i smatraju da se to pitanje treba riješiti mirnim putem", dodala je.

"Francuska i Kina se zalažu za multipolarni, uravnotežen svijet, međunarodni sustav utemeljen na multilateralizmu u kojem je nezamjenjiva uloga Vijća sigurnosti", rekla je Colonna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jacques Chirac i Hu Jintao su razgovarali dulje od sat vremena u nedjelju prije sastanka "proširenog dijaloga" između članica G8 i čelnika dvanaestak zemalja u razvoju.

To je bio prvi razgovor od kada je Hu naslijedio Jianga Zemina sredinom ožujka. S novim kineskim predsjednikom u nedjelju je u Evianu razgovarao i američki predsjednik George W. Bush.

To je bio njihov prvi susret od kada je Hu postao predsjednik.

(Hina) tm nab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara