Sjeverna Koreja planira masovno raketno testiranje

Sjeverna Koreja planira masovno raketno testiranje

JUŽNOKOREJSKI obavještajci proteklih su dana otkrili da se sjevernokorejska vojska priprema na masovno testiranje raketa koje će biti provedeno na području sjevernokorejske mornaričke baze Chodo.

Prema prikupljenim saznanjima, Sjeverna Koreja mogla bi lansirati između pet i deset raketa kratkog dometa tipa KN-01 i Styx. Izvor iz južnokorejske vlade rekao je za južnokorejski list Chosun Ilbo da je američki špijunski satelit snimio pripreme sjevernokorejske vojske za lansiranje raketa.

Ukoliko sjevernokorejska vojska izvede testiranje, bit će to najveće masovno lansiranje protubrodskih raketa u posljednjih nekoliko godina u Sjevernoj Koreji. Rakete KN-01 su projektili kratkog dometa za gađanje brodova s kopna, a rakete Styx imaju istu namjenu ali se lansiraju s brodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da se Sjeverna Koreja priprema na lansiranje raketa svjedoči i zabrana za brodare kojima se zabranjuje kretanje plovilima kroz područje na kojem će se testiranje provesti. Zabrana je na snazi do 15. listopada.

Analitičari smatraju da velike sjevernokorejske vojne vježbe često služe demonstraciji vojne sile prema Južnoj Koreji koju podupiru Sjedinjene Države. Tako se i za najavljeno raketno testiranje smatra da se radi o sjevernokorejskom "odgovoru" na južnokorejsku proslavu 60-godišnjice osnivanja nacionalnih oružanih snaga.

R.I.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara