Sjeverna Koreja: SAD mora promijeniti neprijateljsku politiku

SJEVERNA KOREJA u četvrtak je priopćila da će "glavni ključ" za njezine pekinške razgovore o nuklearnim pitanjima sa Sjedinjenim Državama biti kad Washington pokaže spremnost da promijeni ono što Pojongjang opisuje kao neprijateljsku politiku protiv te komunističke zemlje.

Sjeverna Koreja i Sjedinjene Države održale su drugi dan razgovora uz prisutnost kineskih dužnosnika, o sumnji da Pjongjang razvija nuklearni program.

Državna agencija KCNA objavila je dugačak tekst očito blagoslovljen u državnome vrhu, piše Reuters, u kojem piše da se Sjedinjene Države moraJU odreći svojih "neprijateljskih" namjera, da bi mogli početi razgovori o odustajanju Sjeverne Koreje od nuklearnoga programa.

"Sjedinjene Države moraju pokazati političku volju da naprave hraban prijelaz iz svoje neprijateljske politike prema Sjevernoj Koreji i pokazati to u praksi", objavila je agencija ponavljajući mišljenje sjevernokorejskoga ministarstva vanjskih poslova o razgovorima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je glavni ključ za vođenje uspješnih pregovora koji bi zadovoljili očekivanja međunarodne zajednice".

KCNA je javila da su odnosi između Pjongjanga i Washingtona "dosegnuli dno" nakon što je američki predsjednik George W. Bush Sjevernu Koreju opisao kao dio jedne "osovine zla", zajedno s Iranom i Sadamovim Irakom, a zbog pokušaja razvoja oružja za masovno uništavanje i širenja takvoga oružja.

KCNA je još objavila da bi trebalo verificirati i američki nuklearni arsenal. Prema tom tekstu, Sjedinjene su Države verifikaciju u Iraku iskoristile kao izgovor za početak rata koji je vodio svrgavanju predjsednika Sadama Huseina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara