Sjeverna Koreja se vraća za pregovarački stol o nuklearnom oružju

Sjeverna Koreja se vraća za pregovarački stol o nuklearnom oružju

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

PREDSTAVNICI Sjeverne Koreje su izrazili spremnost na povratak za pregovarački stol o njihovom nuklearnom programu. Ipak, prije toga traže razgovor s predstavnicima SAD-a.

"Napeti odnosi između komunističke Sjeverne Koreje i SAD-a bi mogli poprimiti miroljubivije konture nakon dvostranih pregovora", prenosi BBC izjavu sjevernokorejskog predsjednika Kim Jong-Ila uoči susreta s kineskim premijerom Wenom Jiabaom. "Izražavamo spremnost na višestrane pregovore, ali naglašavamo da su oni ovisni o pregovorima s SAD-om koje ćemo imati prije toga.", dodao je sjevernokorejski vođa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S. Koreja: Možemo se sami obraniti

Službeni Washington je odmah odgovorio na poziv Pjongjanga da se pokrenu novi pregovori rekavši da su spremni na dvostrane pregovore koji će Sjevernu Koreju vratiti na šestostrane pregovore o nuklearnom naoružanju. Za skupnim stolom bi se, nakon pregovora s SAD-om, trebali naći Kina, Japan, Rusija, SAD i Južna i Sjeverna Koreja.

Sjevernokorejskim vlastima je najveći trn u oku 28 tisuća američkih vojnika koji su raspoređeni na granici prema Južnoj Koreji. U Pjongjangu smatraju da oni ugrožavaju njihovu sigurnost te da će se, s razvojem nuklearnog naoružanja, "lako sami obraniti od vanjskih neprijatelja".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara