Sjeverna Koreja: Slavljenjem Božića južnjaci su protiv nas pokrenuli psihološki rat

Foto: AFP

DA KOREANCIMA zaista ne nedostaje mašte kada treba "zakuhati situaciju" i stvoriti povod za iskazivanje neprijateljstva prema susjedu, pokazuje i najnoviji primjer u kojem je Sjeverna Koreja južnjake upozorila "da će biti neočekivanih posljedica" ukoliko se ovi drznu upaliti lampice na tornju u obliku Božićnog drvca u blizini njihove granice.

Internet portal Uriminjikkiri, koje je zapravo službeno glasilo sjevernokorejskih vlasti, upozorilo je kako je riječ o pokretanju svojevrsnog psihološkog rata. Pyongyang optužuje Južnu Koreju da "Božićno drvce" koriste kako bi proširili kršćansku poruku među sjevernjacima koji žive u sekularnoj državi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Južnjaci su s praksom paljenja lampica na spornom tornju prestali 2003. godine zbog poboljšanja odnosa između dviju Koreja. No kada su prošle godine odnosi ponovno zahladili, Seoul je prošlog Božića odmah upalio lampice.

Associated Press navodi kako im je jedan dužnosnik potvrdio da su kršćanske grupe u Južnoj Koreji dobile dopuštenje da ove godine upale još dva tornja. Tri tornja bit će strateški raspoređena duž granice, vjerojatno kako bi se osigurala optimalna "provokacija".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara