Sjeverna Koreja spremna pustiti inspektore IAEA u zemlju kad se potvrdi odmrzavanje novca

Sjeverna Koreja je poslala prvo službeno priopćenje Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA), u kojem se očitovala oko svog nepridržavanja roka za gašenjem nuklearnog reaktora u Yongbyonu, koji je istekao u subotu, rekavši kako će dopustiti inspektorima IAEA da uđu u zemlju nakon što se odblokiraju zamrznuti novci u Banco Delta Asia u Makau.
 
Po dogovoru iz veljače ove godine, S. Koreja je pristala ugasiti taj reaktor u zamjenu za 50 000 tona goriva, dok bi u sljedećoj fazi trebala potpuno obustaviti svoj nuklearni program u zamjenu za dodatnih 950 000 tona. Po dogovoru, treba dozvoliti IAEA inspekciju nuklearnih postrojenja.

No, dogovori, na kojima osim S. Koreje sudjeluju Japan, J. Koreja, SAD, Kina i Rusija (koji zajedno trebaju podijeliti trošak milijun tona goriva) ne idu baš glatko. Nakon početnih svađa S. Koreje i Japana, pregovori su došli u veliku opasnost u ožujku, kad je sjevernokorejski pregovarač napustio pregovore u Pekingu zbog 25 milijuna dolara koje je SAD zamrznuo banci koju je sumnjičio za pranje sjevernokorejskog novca.

"S. Koreja je spremna pozvati delegaciju IAEA onog trenutka kad se odmrzavanje novca potvrdi", rekao je u pismu IAEA ravnatelj odjela za nuklearnu energiju S. Koreje, a sadržaj pisma je prenijela službena novinska agencija KCNA.

"S. Koreja i dalje ostaje voljna provesti dogovor iz 13. veljače, ali ostaje nam bitno potpuno razriješiti pitanje zamrznutog novca, te prije toga ne možemo pristupiti provođenju dogovora", stoji u pismu.

Amerikanci su rekli da je zamrznuti novac odmrznut i da ga se može pokupiti.
"S. Koreja je spremna pozvati delegaciju IAEA onog trenutka kad se novac zaista odmrzne i kad to bude potvrđeno. Nakon toga se može raspravljati o gašenju reaktora u Yongbyonu i o provođenju procesa potvrđivanja i nadzora, kao što je navedeno u dogovoru od 13. veljače", kaže pismo.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara