Sjeverna Koreja zahtjeva pomoć u hrani

POČETAK pregovora Sjeverne i Južne Koreje fokusiran je na sjevernokorejski nuklearni program, na zahtjev S. Koreje za 400 000 tona riže koje je J. Koreja obećala, pa poslije odbila zbog sjevernokorejskog propuštanja roka za gašenjem nuklearnog reaktora, te na povratak američkog ratnog broda USS Pueblo.

Po dogovoru iz veljače ove godine, S. Koreja je do subote trebala ugasiti svoj nuklearni reaktor u Yongbyonu u zamjenu za 50 000 tona goriva, dok se kasnije trebalo dogovoriti potpuno gašenje nuklearnog postrojenja u toj tvornici u zamjenu za dodatnih 950 000 tona goriva. Trošak goriva trebale su podijeliti SAD, Rusija, Kina, Japan i Južan Koreja. Ali, ponovljeni dogovori u ožujku su propali nakon što je sjevernokorejski pregovarač napustio Peking (gdje su se dogovori odvijali) zbog toga što S. Koreja nije dobila 25 milijuna dolara koje je SAD zamrznuo jednoj banci u Makau, koju je State Department optužio da je prala sjevernokorejski novac. Dio tog novca je, po navodima japanskih novina, počeo pristizati u neimenovanu banku u jugoistočnoj Aziji, ali pretpostavlja se da će proces trajati još najmanje mjesec dana. Zbog toga je sjevernokorejski pregovarač napustio pregovore u Pekingu početkom ovog mjeseca.

U međuvremenu je J. Koreja prekinula najave o nastavku svog program pomoći u hrani, za koji je rekla da će se nastaviti, ali ga trenutno uskraćuje kao diplomatsku gestu dok se Sjever ne pokori odredbama dogovora. Danas su, prije početka pregovora, sjevernokorejski diplomati zatražili da garanciju da 400 000 tona riže neće biti uskraćeno. S. Koreja je taj zahtjev povukla nakon što su se delegati sastali, a zbog zathjeva S. Koreje je otvaranje pregovora zakasnilo osam sati.

J. Koreja je u zamjenu tražila da Sjever garantira povratak USS Puebla, američkog ratnog broda koji je 1968. zarobljen od strane Sjevera, i koji je jedini još uvijek aktivni američki ratni brod u zarobljeništvu.

"Povratak? Što mislite pod tim? Taj brod je jako bitna stvar. Kao što smo već odlučili, nećemo ga vraćati i to je to", rekao je na otvorenju pregovora glavni sjevernokorejski delegat Ju Dong Chan.

Južnokorejski pregovarač rekao je kako su pregovori o sjevernokorejskom programu trenutno u fazi zastoja zbog "tehničkih nepravilnosti", ali da misli da će se to brzo razriješiti.

Propast pregovora u Pekingu naišla je na zabrinutost uključenih strana, ali zasad se prema S. Koreji još uvijek nastupa prilično odmjereno i bez pretjeranih izjava koje bi natuknule nekakvu prisilu.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara