Sjeverna Koreja zaprijetila da će izvesti nuklearno testiranje

Sjeverna Koreja zaprijetila da će izvesti nuklearno testiranje

SJEVERNA KOREJA je zaprijetila da će izvesti nuklearno testiranje ako SAD ne prihvate njezin prijedlog o zamrzavanju njezinog nuklearnog programa u zamjenu za kompenzaciju, kazao je za agenciju Reuters visoki američki dužnosnik.

Dužnosnik, koji je tražio da ostane neimenovan, kazao je da je prijetnja izrečena u četvrtak za vrijeme dvosatnog razgovora između pomoćnika američkog državnog tajnika Jamesa Kellyja i sjevernokorejskih dužnosnika na margini šestostranih pregovora u Pekingu.

Kako je kazao isti izvor, sjevernokorejski sui dužnosnici slične prijetnje iznosili i u prošlosti.

"Tijekom razgovora Sjeverna je Koreja spomenula testiranje te učinila to dijelom argumenta zašto bismo mi trebali prihvatiti njezin prijedlog odmah", kazao je neimenovani dužnosnik administracije američkog predsjednika Georgesa W. Busha. "To je vrlo transparentna urota", dodao je.

Šestostrani pregovori u Pekingu obuhvaćaju Sjevernu i Južnu Koreju, SAD, Kinu, Japan i Rusiju.

Sudionici sjevernokorejskih pregovora razmatraju zajedničku izjavu

Glavni pregovarači na šesterostranim pregovorima o sjevernokorejskom nuklearnom pitanju u Pekingu razmatraju usvajanje zajedničke izjave, rekao je neimenovani južnokorejski dužnosnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijetnja Pjongjanga da će izvesti nuklearni pokus zasjenila je pregovore i umanjila izglede za postizanje napretka u trećem krugu pregovora kojima se pokušava naći rješenje krize oko sjevernokorejskih nuklearnih ambicija.

"Sastanak je počeo raspravom o tome hoće li se usvojiti zajednička izjava", rekao je dužnosnik.

Kineska novinska agencija Xinhua javila je da će se razgovori završiti u subotu bez formalne završne svečanosti kojima su zaključivana prethodna dva kruga pregovora.

"Neće biti svečanog zatvaranja", javila je agencija pozivajući se na kineske izvore.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara