Sjeverna Liga bi uvela ratno stanje u Italiji

SJEVERNA liga, populistička stranka u vladajućoj koaliciji desnog centra premijera Silvija Berlusconija, predlaže uvođenje ratnoga stanja u Italiji, kojim bi se vladi dale velike ovlasti u borbi protiv terorizma.

"Stavimo na glasovanje u parlament članak 78. Ustava, koji predviđa uvođenje ratnoga stanja", rekao je talijanski ministar za reforme i član te stranke Roberto Calderoli, kako u nedjelju objavljuje Corriere della Sera.

Taj su prijedlog odbile ne samo oporbene stranke, već i one desnoga centra u vladinoj koaliciji.

Vlada će slijedećeg tjedna razmatrati prijedloge ministra unutarnjih poslova Giuseppea Pisanua o nekim hitnim mjerama koje bi trebalo poduzeti u borbi protiv terorizma, kao što je ubrzanje procedure oko protjerivanja imigranata iz Italije, ali se razmišlja i o uvođenju posebnog tužiteljstva za borbu protiv terorizma, nalik na protumafijaško tužiteljstvo, ali sada sa specijaliziranim sucima za pitanja terorizma.

Ministar Pisanu i ostali predstavnici u vladi drže kako bi trebalo donijeti posebne protuterorističke zakone ali oni ne bi smjeli "ugroziti demokraciju".

Sjevernoligaš Calderoli, pak, želi uvesti ratno stanje jer kaže da je "borba protiv terorizma rat, pa se i Italija tako nalazi u ratu".

Terorističke organizacije koje su preuzele odgovornost za atentat u Londonu od 7. srpnja najavile su da će njihove slijedeća mete biti Danska i Italija pa talijanska vlada nastoji pripremiti potrebne mjere za sprječavanje eventualnog napada.

Uvođenje ratnoga stanja je ipak za sve političke snage suviše drastična mjera, a sjevernoligaše se optužuje za prelagano igranje s osjećajima ljudi, koji su zabrinuti zbog mogućih atentata. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara