Sjevernokorejska novogodišnja poruka poziva na jačanje vojske

U TRENUTKU dok raste napetost u svijetu zbog sjevernokorejskog nuklearnog programa, ta je komunistička zemlja objavila u srijedu u novogodišnjoj poruci poziv na izgradnju militantne ´moćne nacije´.

Poruka je odaslana u obliku zajedničkoga uvodnika triju najjačih novina, glasila komunističke partije, vojske i paravojne organizacije mladih.

Pokojni vrhovni vođa Sjeverne Koreje Kim Il Sung osobno je do smrti 1994. izdavao novogodišnju poruku. Nakon njegove smrti novogodišnja je poruka zamijenjena zajedničkim uvodnikom listova Rodong Sinmun, Josoninmingun i Chongnyonjonwi.

´Nova godina... godina je hrabre ofenzive i velike promjene, a bit će ostvaren velik napredak prema vrhuncu izgradnje moćne nacije pod okriljem politike utemeljene na vojsci´, piše u uvodniku koji je u srijedu prenijela državna novinska agencija KCNA.

U uvodniku se ne spominje sve veći gnjev međunarodne zajednice zbog odluke Sjeverne Koreje da obnovi rad nuklearke koja je sposobna proizvesti plutonij za oružje, već se naglašava važnost okupljanja cijele nacije oko vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvodnik još optužuje Sjedinjene Države da planiraju invaziju na Sjevernu Koreju i traži povlačenje 37 tisuća američkih vojnika stacioniranih u Južnoj Koreji.

Zadnjih nekoliko tjedana Sjeverna Koreja izaziva strah međunarodne zajednice jer je odlukom o ponovnom pokretanju rada nuklearke u Yongbyonu odustala od sporazuma koji je sa SAD-om potpisala 1994. godine.

Komunistička Koreja tvrdi da je spremna riješiti problem te nukelarke ako Sjedinjene Države potpišu ugovor o nenapadanju, a Washington odbija razgovore dok Pjongjang ne odustane od nuklearnih ambicija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara