Sjevernokorejski ministar obrane najavio moguću žestoku odmazdu

Sjevernokorejski ministar obrane najavio moguću žestoku odmazdu

SJEVERNOKOREJSKA vojska pribjeći će ´nemilosrdnoj kazni´ u odnosu na Sjedinjene Države u slučaju nuklearnog rata, izjavio je u utorak u Pjongjangu tamošnji ministar obrane Kim Ilchol.

Pribjegavajući i onako često neprijateljskoj retorici Sjeverne Koreje u trenutku naraslih napetosti vezanih uz sjevernokorejski nuklearni program, Kim je rekao kako će se njegova vojska ´boriti do kraja protiv imperijalista i klasnih neprijatelja´ s obzirom na ozbiljnu postojeću situaciju.

´Američki jastrebovi dovoljno su arogantni da neutemeljeno tvrde kako je Demokratska Narodna Republika Koreja (Sj. Koreja) nastavila s nuklearnim programom, dovodeći svoju neprijateljsku politiku prema DNRK do ekstremno opasne faze´, objavila je riječi ministra obrane središnja državna novinska agencija.

´Drznu li se oni, ignorirajući protivnika, izazvati nuklearni rat, vojska i narod DNRK predvođen Kim Jong-ilom, nepobjedivim zapovjednikom, ustat će kako bi odlučno i nemilosrdno kaznili američke imperijalističke agresore sa snagom srčanog jedinstva jačeg od atomske bombe´, rekao je ministar.

Sjeverna Koreja, koju je američki predsjednik svojevremeno označio dijelom tzv. ´osovine zla´ zajedno s Iranom i Irakom, izazvala je uznemirenost uklanjanjem UN-ove opreme za nadzor na nuklearnom reaktoru sposobnom za proizvodnju plutonija.

Sjeverna Koreja u utorak je izjavila kako jedino Sjedinjene Države mogu riješiti nesuglasice oko njezina nuklearnog oružja, upozorivši pritom Washington da bi internacionalizacija toga problema mogla dovesti do ´katastrofe koja se neće moći održati pod kontrolom´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Nema potrebe za miješanjem treće strane u pitanje nuklearnog oružja na poluotoku. Ono se treba riješiti između Sjeverne Koreje i SAD-a, strana koje su za to odgovorne´, piše list vladajuće stranke Rodong Sinmun.

´Ako Amerika bude uporno pokušavala internacionalizirati ovo pitanje, trudeći se ukloniti odgovornost sa sebe, stanje bi se moglo pretvoriti u katastrofu koja se neće moći održati pod kontrolom´, ocjenjuje list.

Južnokorejski predsjednik Kim Dae-jung ranije je oštro kritizirao Pjongjang jer ne reagira dok se ´cijeli svijet protivi sjevernokorejskom posjedovanju nuklearnog oružja´.

Kina je, pak, sa svoje strane u utorak ponovno pozvala na dijalog između Sjeverne Koreje i SAD-a, nakon što je Washington ukorio komunističke prijatelje Pekinga zbog uklanjanja UN-ove opreme za nadzor jednog nuklearnog reaktora u toj zemlji.
Kina, glavni saveznik Sjeverne Koreje, tvrdi kako želi da Korejski poluotok bude bez nuklearnog oružja.

´Nadamo se da će dvije strane u obostranom interesu uspjeti očuvati mir i stabilnost na poluotoku i postići rješenje problema putem dijaloga´, kaže se u priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara