Škabrnja obilježava 16. godišnjicu stradanja 80 civila i branitelja

POLAGANJEM vijenaca na spomen-obilježje pored masovne grobnice i središnjeg križa na mjesnom groblju, komemoracijskim skupom na Trgu dr. Franje Tuđmana i misom u mjesnoj crkvi u Škabrnji je obilježena 16. godišnjica stradanja mjesnih branitelja i civila.

Na današnji dan prije 16 godina Jugoslavenska vojska potpomognuta srpskim paravojnim postrojbama napala je Škabrnju, a nakon slomljenog otpora branitelja okupirala je mjesto.

U ime predsjednika Republike vijenac je položio zapovjednik HRM-a komodor Ante Urlić, u ime Vlade ministar Božidar Kalmeta zajedno s ministricom Anom Lovrin i u ime Hrvatskog sabora potpredsjednik Darko Milinović. Vijence je položilo izaslanstvo Zadarske županije predvođenom županom Ivom Grbićem, izaslanstvo grada Zadra predvođeno gradonačelnikom dr. Živkom Kolegom, zatim izaslanstva brojnih općina, udruga te više stranaka među kojima su bili SDP, HSP i Jedino Hrvatska.

U Škabrnji ubijeno 55 civila

Tijekom višegodišnje okupacije okupatori su ubili 80 hrvatskih civila i branitelja u Škabrnji, a još šest je smrtno stradalo u eksplozijama mina koje su postavili.

Načelnik Škabrnje Nediljko Bubnjar podsjetio je da je od ukupnog broja stradalih bilo 25 branitelja, a 55 civila. Dodao je da počinitelje ovog zločina nije stigla ruka pravde, ali da je život okrenut budućnosti u slobodnoj i samostalnoj Hrvatskoj obveza svih žitelja Škabrnje.

Nakon komemoracijskog skupa u obližnjoj crkvi održana je misa koju je predvodio zadarski nadbiskup msgr. Ivan Prenđa.

J.Da.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara