Škabrnja: Prosvjedno okupljanje mještana zbog policijske intervencije

VIŠE od stotinu mještana Škabrnje okupilo se kasno popodne iza 17 sati u mjestu, ogorčeno prosvjedujući protiv, kako kažu, cjelodnevne policijske akcije privođenja dijela mještana tijekom istrage o paljenju kuće srpskom povratniku u susjednim Biljanima Donjim.

Mještani su se okupili oko kuće jednog od privođenih Škabrnjana, Zlatka Bilavera.

Osim njega policija je, po riječima Škabrnjana, tijekom dana privela nekolicinu mladića, među kojima je bilo i malodobnih, te ih nakon desetak sati saslušanja u benkovačkoj Policijskoj postaji, vraćala u selo.

Policija je večeras oko 17 sati, nakon višesatnog saslušanja, vratila i Zlatka Bilavera, koji je inače predsjednik škabrnjskog ogranka HSP-a.

Ubrzo nakon njegova vraćanja, Škabrnjani su se okupili oko njegove obiteljske kuće, sprječavajući policiju da obavi pretres u kući. U međuvremenu ocu Zlatka Bilavera je pozlilo pa je pozvana služba Hitne pomoći.

Ogorčeni mještani novinaru Hine izjavili su da se policija odnosi prema Škabrnji kao prema terorističkom gnijezdu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Također tvrde da je u Škabrnji više policijskih vozila, od kojih je nekoliko parkirano na samom ulazu u selo, a u selu je i nekoliko desetaka pripadnika Policijske uprave zadarske.

Mještani smatraju da im je slučaj paljenja kuće srpskom povratniku u Biljanima Donjim podmetnut, i da oni nemaju nikakve veze s tim. Ocjenjuju da predsjednik SNV-a Milorad Pupovac namjerno provocira i podmeće Škabrnji.

Mještani su i iza 20 sati još uvijek bili okupljeni oko kuće Zlatka Bilavera, pružajući mu na taj način potporu, te navode da neće otići dok policija ne napusti selo.

U PU zadarskoj večeras se doznaje da istraga o slućaju paljenja potkrovlja kuće srpskog povratnika Dušanu Lakića još uvijek traje, ali nisu mogli dati konkretnije informacije.

Zadarskoj policiji početkom tjedna dojavljeno je da je nepoznati počinitelj između 1. i 7. veljače, paljenjem automobilskih guma, izazvao požar u potkrovlju kuće srpskog povratnika Dušana Lakića, obnovljene potkraj prošle godine. Šteta se procjenjuje na 20 tisuća kuna.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara