Skandal u elitnom njemačkom internatu: Učitelji seksualno zlostavljali 40 djece

Tekst: I.Kri.
Foto: Ilustracija

GOTOVO cijeli odbor ugledne njemačke škole Odenwaldschule iz Hessea dao je ostavke zbog otkrića dugogodišnjeg seksualnog zlostavljanja učenika.

Seksualni skandal u ovoj školi je postao javan prije tri tjedna kada su na vidjelo izašle optužbe za seksualno zlostavljanje od prije deset godina. U tim optužbama stoji da su takva zlostavljanja i optužbe o njima bile ignorirane od 1966. do 1991. godine. Der Spiegel piše kako je u ovim optužbama navedeno deset učitelja koji su navodno zlostavljali 40 djece.

Vukli ih za spolne organe i pretvarali u "seksualne robove"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši direktor škole Gerold Becer, koji je obrazovnu ustanovu vodio od 1972. do 1985. godine, optužen je da je dijelom i sam sudjelovao u zlostavljanju. Bivši učenici tvrde da su ih neki profesori iz škole u Heppenheimu budili vukući ih za spolne organe, tjerali na oralni seks te ih "pretvarali" u "seksualne robove", a svoje su uloge morali igrati tijekom cijelog vikenda.

Učitelji su učenike i tukli, šopali drogom i alkoholom te se nisu pobunili kada su dječaci seksualno zlostavljali djevojčicu. Zbog tih je optužbi pet od sedam članova školskog odbora podnijelo ostavke. Odenwaldschule je ustanovljena 1910. godine te je njegovala pristup obrazovanja u kojem se djetetu dopušta razvijanje osobnih želja, a manje se polagalo pažnje disciplini.

Mjesečna cijena ovakvog školstva je 2.200 eura

U ovome trenutku školu pohađa 225 učenika koji žive u takozvanim "obiteljima" u kojima je učitelj neka vrsta "glave obitelji". Roditelji za ovakav oblik obrazovanja školi mjesečno moraju platiti 2.200 eura. U njemačkim medijima se naglašava činjenica da ova škola nije povezana s katoličkom crkvom, koja je posljednjih mjeseci na udaru zbog optužbi za seksualno zlostavljanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara