Skandal u Splitu: Prejeftino prodali tvornicu Tulipan grupi, oštetili Končar za 8 milijuna eura

Foto: Koncarel.hr

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv predsjednika Uprave Končar električnih uređaja Ivana Tadića te predsjednika Nadzornog odbora Drage Borasa i njegovog brata Mira Borasa, člana Nadzornog odbora.

Štetan ugovor ili spašavanje od stečaja?

Terete ih da su sa tvrtkom Mejaši d.o.o. u proljeće 2008. godine sklopili štetan ugovor i pri tom Končar oštetili za gotovo 8 milijuna eura. Prodali su staru tvornicu i preselili se na novu lokaciju u Dicmo. Prema procjeni koju su obavili vještaci građevinske i financijske struke Mijo Tadinac i Stjepan Kolovrat nekretninu su prodali za 10,6 milijuna eura, dok je stvarna tržišna vrijednost bila čak 18,2 milijuna eura. 

Ivan Tadić kategorički je Indexu demantirao da su sklopili štetan ugovor. "Tada je bila takva situacija. Stari pogon smo prodali kako bi izbjegli stečaj. I pokazalo se da je to bila prava stvar. Zadržali smo posao i 107 radnika, sada nam je vlasnik saudijska korporacija Namma International. Ne radi se tu o nikakvom kaznenom djelu, spašavali smo se stečaja", izjavio je za Index prvooptuženi Tadić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijavio ih saudijski šeik

Za aferu se pročulo prije godinu dana. DORH-u je prodaju tvornice prijavio upravo novi vlasnik, saudijski šeik, koji je u tom trenutku držao nekih 15 posto dionica Končar električnih uređaja.

Prijava je bila usmjerena na Dragu Borasa, vlasnika tvrtke Silex, koja je držala 85 posto dionica Končara. U prijavi je, među ostalim, bilo navedeno kako se 30 tisuća četvornih metara pogona i terena u rujnu 2007. godine trebalo prodati tvrtki Aeternum za čak 22,1 milijun eura. Samo pola godine kasnije cijena je prepolovljena, a nekretnine su na kraju prodano za duplo manju svotu. Boras se medijima požalio da ga šeik želi uništiti jer mu nije jeftino htio prodati udio u Končaru.

Tvrtka Mejaši posluje u sklopu Tulipan grupe, koja na mjestu tvornice Končar kani podići poslovne tornjeve.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara