Škare Ožbolt: Gotovina je legionar i mogao je otići bilo gdje

MINISTRICA pravosuđa Vesna Škare Ožbolt izjavila je u utorak kako je hrvatska vlada "odlučna locirati, uhititi i predati generala Gotovinu" Haškom sudu (ICTY).

"Krajnje je vrijeme da to otvoreno kažemo - odlučni smo locirati, uhititi i predati generala Gotovinu", izjavila je Škare Ožbolt za agenciju Reuters.

Govoreći o svom sastanku s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte, održanom u ponedjeljak u Haagu, Škare Ožbolt je kazala kako tužiteljica ne vjeruje da je vlada spremna uhititi Gotovinu.

"Tužiteljica je razljućena našim pozivima Gotovini da se preda i ne vjeruje da smo spremni otići i uhititi ga", kazala je ministrica.

Ona je negirala osnovanost izjave povjerenika EU za proširenje Ollija Rehna kako Europska komisija vjeruje da je vlada u Zagrebu bila u neizravnom kontaktu s generalom Antom Gotovinom, ali je rekla kako ima naznaka da bi se on mogao kriti na teritoriju BiH.

"Mi nismo imali kontakata s Gotovinom, no uputili smo neke ljude da ga pokušaju naći", kazala je Škare Ožbolt.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za sada nije bilo povratne informacije. Postojao je jedan trag da bi se on mogao kriti u Bosni. Mi to provjeravamo i izvijestili smo tribunal o našim akcijama. No ja sumnjam da će on biti tamo. On je legionar i mogao je otići bilo gdje", kazala je ministrica.

Uz ministricu pravosuđa, u Haagu su jučer boravili i šef hrvatske diplomacije Miomir Žužul, državni odvjetnik Mladen Bajić te pomoćnik ministrice za suradnju s ICTY-em Jakša Muljačić.

Iz izvora izaslanstva je šturo potvrđeno da su s tužiteljicom "razmijenjene informacije o Gotovini", a uskraćene su druge pojedinosti vezane uz sastanak.

Reuters u svom izvješću ističe kako je Hrvatska, u nastojanju da spasi pregovore o članstvu u Europskoj uniji, u utorak naredila svojoj policiji i obavještajnim službama da pojačaju lov za jednim od najtraženijih bjegunaca UN-ova suda za ratne zločine.

Navodi se kako su predsjednik države Stipe Mesić i premijer Ivo Sanader izdali rijetko zajedničko priopćenje u kojem su javno naredili jačanje napora za pronalaženje Gotovine, koji je u bijegu od objavljivanja haške optužnice u lipnju 2001.

Agencija Reuters napominje kako je najviše, što je do sada Hrvatska činila, bilo da poziva na predaju 49-godišnjeg bivšeg veterana Legije stranaca, koji ima i francusku putovnicu, te dodaje kako u Gotovini mnogi Hrvati vide heroja rata za nezavisnost od Jugoslavije 1991-1995., a taj je status i vlada prešutno tolerirala.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara