Škare Ožbolt o Babiću: Prvo pokajanje optuženika za ratne zločine u Hrvatskoj

MINISTRICA pravosuđa Vesna Škare Ožbolt komentirala je u utorak nagodbu Haaškog suda s optuženikom za ratne zločine Milanom Babićem, ističući da je "ovo prvo pokajanje koje je bilo koji optuženik za ratne zločine u Hrvatskoj izrazio do sada".

Bivši čelnik pobunjenih Srba u Hrvatskoj Milan Babić u utorak je pred Haškim sudom priznao krivnju za progon Hrvata i drugih nesrba s okupiranih područja 1991-92. kao zločin protiv čovječnosti i za suučesništvo u "udruženom zločinačkom pothvatu", čiji je cilj bila okupacija i etničko čišćenje jedne trećine teritorija Hrvatske radi njegovog pripajanja novoj srpskoj državi. Babić je priznao krivnju na temelju sporazuma s tužiteljstvom od 22. siječnja, koje je zauzvrat odbacilo optužbe kojima se Babić tereti za ubojstva, okrutno postupanje, razaranje sela, vjerskih i civilnih objekata i predložilo kaznu do 11 godina zatvora.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska ministrica pravosuđa upozorila je da se u Hrvatskoj vodi nekoliko kaznenih postupaka protiv Babića kojega, upozorava, hrvatski sudovi ne mogu goniti za djela za koje ga tereti Haag.

Škare Ožbolt je podsjetila da je Babić u Haag otišao kao svjedok optužbe u postupku protiv Slobodana Miloševića, te da je za sudjelovanje u zločinima i njihovom organiziranju optužen na temelju vlastitog iskaza.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara