Skeniranje mozga baca novo svijetlo na poremećaj hiperaktivnosti

ZNANSTVENICI su došli do novih otkrića o uzrocima poremećaja pomanjkanja pažnje i hiperaktivnosti (ADHD) koji pogađa do 6 posto djece u Sjedinjenim Državama.

Skeniranjem mozga magnetskom rezonancom visoke rezolucije, Elizabeth Sowell, profesorica neurologije na kalifornijskom Sveučilištu u Los Angelesu, i njezini kolege otkrili su razlike u područjima mozga povezanim s pažnjom i kontrolom impulsa kod djece s ADHD-om.

Taj poremećaj karakteriziraju impulzivno ponašanje, slaba pažnja i nemogućnost mirnog sjedenja, praćenja uputa i izvršavanja zadataka. Hiperaktivnost nije izlječiva, ali lijekovi mogu ublažiti simptome u kombinaciji s terapijom kod psihologa.

"Ta otkrića bi nam mogla pomoći da shvatimo mjesta djelovanja lijekova koje se koriste za liječenje ADHD-a, a posebice podražujućih lijekova", rekao je Bradley Peterson, profesor psihijatrije na kolumbijskom Sveučilištu koji je radio na tom istraživanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On je rekao da bi ta otkrića, koja su objavljena u medicinskom časopisu The Lancet, mogla pomoći u razvoju novih metoda liječenja.

Znanstvenici su usporedili snimke mozga 27 djece i adolescenata kod kojih je prisutan ADHD s 46 djece i adolescenata koji nemaju taj poremećaj. Djeca s ADHD-om imala su promjene u strukturi mozga na određenim područjima.

"Promjene nisu samo zabilježene u dijelovima mozga koji kontroliraju pažnju, već i u dijelovima koji pomažu u kontroli poriva", rekao je Peterson.

(Hina) kga dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara